Se när Sandra Inkilä resa mot att hålla sin bebis för första gången. Foto: SVT

Förlossningsrädda Sandra fick samma barnmorska hela vägen

Uppdaterad
Publicerad

Första förlossningen slutade med ett akut kejsarsnitt, vilket gjort Sandra Inkilä rädd att föda sitt andra barn. Hon är en av drygt 600 kvinnor per år i Stockholm som får möjlighet att ha samma barnmorsketeam runt sig hela graviditeten.  

– Mycket av rädslan botas av relationen vi skapar, säger Maria Fogelström, en av barnmorskorna i projektet “Min barnmorska”.

Projektet “Min barnmorska” som startade i Stockholm hösten 2018 riktar sig till förlossningsrädda kvinnor som planerar en vaginal förlossning på Huddinge sjukhus.  

– Jag är med i många Facebookgrupper där man pratar om förlossningsskador, så jag är jätterädd att något av det ska hända mig, säger Sandra Inkilä i dokumentärserien “Barnmorskorna”. 

Barnmorskor turas om att ha jour 

Skillnaden från traditionell vård är att den gravida får träffa samma team av barnmorskor under hela graviditeten. När det är dags att föda möter den i barnmorsketeamet som har jour upp på förlossningen.

– För mig har det inneburit jättemycket att få växla tempo. Man är inte bara på förlossningsavdelning med larm och ronder, utan det finns dagar med lugnare tempo. Det är hållbart för mig. 

Utredning lyfter brister

Projektet har fått ett varmt mottagande bland de som fött och undersökningar som gjorts vid Karolinska institutet visar att den personliga kontakten med barnmorskan gjort deltagarna trygga.  

Projektet “Min Barnmorska” finns än så länge endast i Stockholm vid fyra barnmorskemottagningar. Västra Götalandsregionen har nyligen låtit göra en utredning av modellen och lyfter flera brister, bland annat att vården riskerar att bli dyrare och ojämlik. Utredningen pekade också på att barnmorskornas arbetsmiljö kan påverkas negativt av att ha jourberedskap.

– Det är mycket tyckande och saknas belägg. Vilka beräkningar har gjorts som visar att det här blir dyrare? Den här metoden finns och fungerar redan i dag i många länder. Det är bara vi här i Sverige som släpar efter, säger Li Thies-Lagergren, styrelseledamot i Barnmorskeförbundet.

Vill du se mer från vardagen på förlossningsavdelningen? Hela serien Barnmorskorna finns nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.