Forntida massaker hjälper dagens mordutredare

Uppdaterad
Publicerad

Kvarlevorna berättar om en massaker på södra Öland för mer än 1500 år sedan. Men kunskaperna om benresterna är också användbara för den som vill lösa ett nutida mord.

En sommarnatt i slutet av 400-talet överfölls borgen vid havet nära Sandby av angripare. Det verkar inte som om folket i borgen hann sätta sig till motvärn, och angriparna lät de döda ligga där de föll, inne i husen eller ute på gatan.

Det betydde att kvarlevorna förmultnat på ett annat sätt än om de begravts i exempelvis en kista, arkeologen Clara Alfsdotter vid Bohusläns museum.

– Kropparna blev skelett innan husväggarna rasade över dem, och det betyder att det finns mycket torra frakturer i benen. Och så var djur på kropparna först.

Kan lösa dagens mordfall

Clara Alfsdotter är också benforskare, osteolog, och håller på med en doktorsavhandling där hon jämför hur människokroppar bryts ner efter döden under olika förhållanden. I en kista behåller kroppen fukt längre. En kropp på marken torkar snabbare. Och den sortens kunskaper kan användas av forensiker som ska utreda ett dödsfall, kanske ett mord, i dag.

– Vi tittar mycket på forensikernas jobb och vad vi kan lära från dem, och vad de kan lära från arkeologin. Vi har haft poliser ute vid Sandby borg som kollat hur vi arbetar. Vilka metoder vi använder för att dokumentera. Vilken sorts spårhund vi haft, och så vidare. Så det finns ett utbyte av information, säger Clara.

Hittills har arkeologerna funnit ett 30-tal döda vid Sandby borg, i alla åldrar.

Det är oklart varför de fick ligga kvar, tillsammans med en hel del på den tiden ganska värdefulla föremål. Arkeologen och projektledaren Helena Victor vid Kalmar läns museum anser att det pekar på att de föll offer för en maktkamp mellan ölänningar, inte ett plundringståg.

Förolämpade de döda

– Det finns rituella uttryck här som inte funnits om det varit plundring. Och det som lämnats kvar är bland annat djur, ädelmetaller och utrustning, konstaterar hon.

Ett rituellt uttryck är att någon lagt get- eller fårtänder i käken på en man som huggits ned över eldhärden i ett hus. En sorts rituell förolämpning kanske för att den döde var borgens hövding.

En tiondel av ytan innanför de rasade vallarna är utgrävd. Arkeologerna är rätt säkra på att de kommer att finna betydligt fler döda när de gräver mer. Det kan ha bott 200-250 människor där, tror Helena Victor.

– Var vi än gräver så dyker det upp människokroppar. De ligger kvar där de dog, mitt i sin vardag. Allt är kvar som ett fruset ögonblick.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.