-Vi har i dag lämnat över information till den polisutredning som pågår, säger kommundirektör Bengt Marsh.
Analyser av prover som tagits i anslutning till ett flerbostadshus i stadsdelen Odensala visar på förhöjda värden av parasiter.
Fastighetsägaren har informerats av kommunen om att fastigheten misstänks vara källan till den vattenförorening som orsakat en omfattande magsjuka som hittills drabbat mer än 11.200 personer i Östersund.
Polisen har också varit inne i fastigheten och tagit prover, som ska analyseras av Statens kriminaltekniska laboratorium.
Redan i förra veckan konstaterades att den misstänka smittkällan fanns i Odensala. Vatten Östersund och kommunens miljötekniker har sedan dess agerat detektiver och med hjälp av provtagningar i ledningsnätet arbetat sig fram till det hus där problemet ska finnas.
Polisutredning pågår
TT: Rör det sig om en felkoppling,ett tekniskt fel eller någon typ av försummelse?
-Det har vi ingen uppfattning om, det är en fråga som polisens utredning får ge klarhet i. Vi fokuserar nu vårt arbete på att så snabbt som möjligt göra vattnet tjänligt igen. Vi fortsätter att kontrollera så att det inte finns fler smittkällor, säger Bengt Marsh.
TT: Visar provtagningarna på alarmerande förhöjda parasithalter i andra områden av kommunen?
-Nej, inte vad vi sett hittills, konstaterat kommundirektör Marsh.
Kommunen har redan tidigare fått stopp på flödet av förorenat vatten från det aktuella området och lett över det till avloppsnätet.
Ytterligare 500 drabbade
Kulmen på den omfattande magsjukan, som orsakats av parasiten Cryptosporidium som spridits via dricksvattnet, tycks vara nådd i Östersund. Trots detta har ytterligare 500 personer anmält via kommunens webbenkät att de drabbats av magsjuka.
Under onsdagseftermiddagen anländer den UV-utrustning som Östersunds kommun akut beställt. Den ska sättas in i vattenverket för att ta kål på parasiten i vattnet.
-Vi kommer omgående tillsammans med entreprenörer att sätta igång med installationen. Hur lång tid installationen tar vill jag inte spekulera i, säger Richard Jonsson, chef för Vatten Östersund.
TT