Unga i ekonomiskt utsatta områden idrottar mindre

Uppdaterad
Publicerad

En studie visar att idrottsdeltagandet är lägre bland barn i ekonomiskt svagare kommuner på glesbygd och i storstäder. Ideella verksamheter vill nu motverka utvecklingen, däribland Löparakademin som erbjuder träning i utsatta områden.

Bristande resurser och höga föreningsavgifter orsakar ett lägre idrottsdeltagande bland barn och ungdomar runt om i landet. Det visar en studie från Centrum för Idrottsforskning. I Rinkeby, utanför Stockholm, finns det få föreningssporter tillgängliga för barn och ungdomar. För många är det helt enkelt för dyrt att kunna delta, berättar 15-åriga Rania Hassooni.

– Jag älskar att träna. När jag var liten brukade jag gå på dans och boxning. Men för oss i orten finns det inte så mycket att göra, vi har ju fritidsgården, men inga föreningar, säger hon.

Studien från Centrum för Idrottsforskning visar att idrottsdeltagandet sjunker främst i glesbygd och i ekonomiskt svagare kommuner i storstäderna.

Speglar ekonomiskt ojämlikhet

Enligt forskaren Johan Norgren återspeglar studien de ekonomiska ojämlikheterna i samhället i stort.

– Skräckscenariot är att den här utvecklingen fortsätter. Att idrotten blir en sorts angelägenhet bara för en välmående medelklass och inte en för alla.

För Rania Hassooni blev Löparakademin hennes riktiga ingång till idrott, något hon menar har förändrat hennes liv.

– Jag har aldrig tränat så här mycket och det har verkligen peppat mig i mitt plugg eftersom att jag kan fokusera bättre.

Ideellt engagemang erbjuder löpning

Den ideella verksamheten Löparakademin har sedan 2012 etablerat sig i utsatta områden där ungdomar erbjuds gratis träning.

– Vi vill vara där vi vet att det finns ett sämre utbud av andra aktiviteter för att ta bort trösklarna för de ungdomar som står utanför den traditionella idrottsrörelsen, säger grundaren Johan Laselle.

Rania Hassooni berättar att Löparakademin har varit avgörande för hennes välmående. I framtiden vill hon stå som ledare i organisationen för att kunna hjälpa andra ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.