Ann Linde (S) var utrikesminister under 2019 till 2022 under tidigare statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Tim Aro / TT

Ann Linde (S) blir rådgivare åt Apple – med restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare utrikesministern Ann Linde (S) har blivit erbjuden att bli rådgivare inom Apple Inc., rapporterar politiksajten Altinget. Men Karensnämnden ger Linde ämnesrestriktioner på grund av sin insyn i svensk politik och i sakfrågor ”som inte är tillgängliga för en bredare krets”.

Företaget Apple Inc. har erbjudit tidigare utrikesminister Ann Linde (S) att sitta med i ett rådgivande organ inom företaget. Ann Linde har anmält erbjudandet till Karensnämnden, den nämnd som tar ställning om eventuellt jäv, och om tidigare statsråd bör få restriktioner när de tar uppdrag inom näringslivet och annan icke-statlig verksamhet.

Får restriktioner

Karensnämnden anser att Linde bör få restriktioner. I sitt beslut skriver nämnden:

”Restriktionen innebär ett förbud mot att i det anmälda uppdraget utnyttja och/eller förmedla information om sådana enskilda ärenden, processer och sakfrågor som Ann Linde har tillgodogjort sig som statsråd och som inte är tillgängliga för en bredare krets.”

Linde: “Ingen lobbyverksamhet”

Men Ann Linde själv anser däremot inte att uppdraget skulle innebära någon intressekonflikt eller jävsförhållande. I sin anmälan skriver hon:

”Det aktuella rådgivande organet består av personer med bakgrund inom politik, civilsamhälle och näringsliv, och har till uppgift att bistå Apple Inc. med analyser och bedömningar av omvärldstrender. Det innebär inte någon lobby-verksamhet, och är inte ett styrelseuppdrag”, skriver hon själv i anmälan, enligt Altinget.

PM Nilson slapp restriktioner

När statsminister Ulf Kristerssons tidigare statssekreterare PM Nilsson gick till Timbro efter att det uppdagats att han tjuvfiskat ål slapp han helt restriktioner från Karensnämnden, som skrev.

”I detta fall bedömer Karensnämnden, som särskilt beaktar att PM Nilsson varit statssekreterare under en mycket kort tid, att den anmälda anställningen hos Timbro inte medför någon sådan risk som kan motivera en övergångsrestriktion. Karensnämnden beslutar därför att inte meddela någon sådan restriktion.”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.