Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Försäkringskassan vill se lägre tak på elstödet

Uppdaterad
Publicerad

Den person i södra Sverige som har fått högst elstöd har fått nära 800 000 kronor. Enligt Försäkringskassan kan pengar av misstag ha betalats ut för näringslivsförbrukning.

– Inga system är perfekta och det gäller även systemet för elstödet, säger Fredrik Falk, verksamhetschef på Försäkringskassan.

De tio personer som har fått mest i elstöd i södra Sverige har alla fått över 300 000 kronor. Den som har fått mest har fått 773 669 kronor.

Summan motsvarar en elförbrukning på 1,5 miljoner kilowattimmar om personen bor i elområde 3 och knappt en miljon kilowattimmar om personen bor i elområde 4 – vilket kan översättas till ungefär 50 villor.

Kan vara kopplat till näringsverksamhet

Försäkringskassan fick av regeringen i uppdrag att betala ut elstödet utifrån förbrukningsdata som rapporteras in direkt till myndigheten. Det första elstödet, som har gått till hushållen i område 3 och 4, började betalas ut den 20 februari i år.

Myndigheten misstänker att de väldigt höga summorna kan vara ett tecken på att elstödet felaktigt kan ha gått till näringsidkare.

– Det kan mycket väl vara så att det finns enskilda som har en massa produkter och utrustning som konsumerar mycket stora mängder el. Det är svårt för oss på Försäkringskassan att säga, säger Fredrik Falk.

Föreslår lägre elstödstak   

Falk poängterar att myndigheten har utgått från regelverket och att det är det man i sin tur kan ha synpunkter på.

– Det är därför vi, baserat på den erfarenhet vi har fått här, ändå vill påtala att man skulle kunna minska risken för felaktiga utbetalningar genom att faktiskt ha ett tak som är mycket lägre än tre miljoner kilowattimmar, säger han.

Försäkringskassan föreslår att det nuvarande taket ersätts med ett tak om 12 500 kilowattimmar.

”Inget system är perfekt”

Ingen av de personer som har fått elstöd har gjort egna rapporteringar. I stället är det elnätsföretagen som har haft till uppgift att rapportera in förbrukning gjord av konsumentändamål.

– När vi får in förbrukningsdata för att betala ut ersättning skyndsamt har vi inte kunnat kontrollera i någon större utsträckning om elen förbrukats enbart för konsumentändamål eller om den även till viss del varit kopplad till näringsverksamhet. Vi är beroende av förbrukningsdata från elnätsföretagen, säger Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.