Dan Eliasson i SVT:s Agenda på söndagkvällen. Foto: SVT

Försäkringskassans chef kallas till utfrågning

Uppdaterad
Publicerad

S-toppen Tomas Eneroth kallar Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson till utfrågning efter avslöjanden om jäv, uppger Expressen.

Jag begär nu att både socialförsäkringsminister Ulf Kristersson men också Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson kallas till utskottet, med anledning av den kris man kan se inom Försäkringskassan, säger Tomas Eneroth till Expressen.

Expressen har avslöjat flera fall av jäv högt uppe i Försäkringskassans ledning. Thomas Eneroth är socialdemokratisk riksdagsman och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet. Han anser att resurserna borde gå till stöd och rehabilitering för de 75.000 personer som är utförsäkrade.

På söndagkvällen besökte Dan Eliasson SVT:s Agenda för att svara på frågor i saken:

– Vi har begått felaktigheter som vi får betala för just nu, säger Dan Eliasson till SVT:s Agenda.

Försäkringskassans kommunikationschef bröt mot organisationens jävsregler när han arbetsledde en anställd som han hade ett förhållande med, fast han lovat att han inte skulle ha den rollen. Hon fick dessutom förmåner – hennes semester sattes upp som arbetstid, och hon fick följa med på en resa till Miami.

– Jag borde ha ställt lite mer kontrollfrågor kring hur han hanterade det här med arbetsledning, säger Dan Eliasson till SVT. När jag ställer krav så förväntar jag mig att man uppfyller de kraven.

Anmäldes till JK

Försäkringskassan har anmälts till JK och den före detta kommunikationschefen har sagt upp sig inför hotet om uppsägning.

– Vi blev anmälda till JK för att vår säkerhetsdirektör bröt mot efterforskningsförbudet, säger Dan Eliasson. JK ska påbörja en förundersökning vilket jag tycker är alldeles utmärkt.

I en röstinspelning som Expressen publicerat kan man höra hur en anställd på Försäkringskassan frågar “vem som kan ha läckt”, och får som svar att han inte får ställa den frågan.

– Jag blev väldigt förvånad, säger Dan Eliasson. Att efterforska källor, det vet alla att det får man absolut inte göra. Med anledning av allvaret i den här frågan så försattes säkerhetsdirektören omedelbart ur tjänst. Jag hoppas verkligen att det finns någon logisk förklaring, det låter väldigt allvarligt men JK får utreda den här frågan.

Ni har betalat drygt 38 miljoner kronor till en PR-byrå, och nu vill S-toppen Tomas Eneroth att ni kommer och förklarar för utskottet varför det kostar så mycket pengar – vad säger du om det?

– Det här är ett viktigt stöd för oss som organisation så att vi ska kunna göra en ännu bättre verksamhet mot Sveriges befolkning, säger Dan Eliasson i Agenda. Vi möter ju 50.000 människor om dagen som har svåra livsförhållanden. Det här är pengar som vi använt sedan 2012 för att stötta vår personal i en förvandling mot att bli mer inkännande gentemot människors behov.

Se hela intervjun i SVT:s Agenda på SVT Play här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.