Försäljning av Vin & Sprit inleds

Publicerad
Statliga Vin & Sprit ska säljas på auktion nästa år och någon av världens spritjättar kan komma att betala runt 40 miljarder kronor för bolaget.

Regeringen har övervägt andra försälj- ningsformer, bland annnat börsintro- duktion, men valde auktionsformen för att maximera värdet, sade finans- marknadsminister Mats Odell i dag.

Investmentbanken Morgan Stanley ska nu kontakta intresserade köpare. Fem har anmält intresse, bland andra Bacardi. Förre näringsministern Thomas Östros (s) är kritisk till att bolaget säljs i den rådande finansoron.

Mats Odell däremot är mycket nöjd.
-Det kommer ut ett så här starkt varumärke till försäljning vart tionde år, säger Mats Odell som förväntar sig ett starkt intresse. Värdet på V&S uppskattas till 40 miljarder kr.

Hur mycket pengar regeringen räknar med att få in vill Odell inte kommentera. Han säger dock att det bästa priset får man om man säljer bolaget som en helhet.

Regeringen ska göra en samlad bedömning av vilken intressent som kan erbjuda det mest affärsmässiga upplägget, säger Odell.

-Vi avslutar nu den förberedande fasen och inleder en mer aktiv fas. En transaktion väntas offentliggöras under nästa år, säger Mats Odell, som inte kan ange någon exakt tidpunkt för försäljningen.

Under året har flera konkurrerande företag i branschen anmält intresse för att köpa Vin & Sprit, bland dem Diageo, Pernod Ricard, Fortune Brands och Bacardi. Även det Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT, med säte i London, har uttryckt intresse för Vin & Sprit.

Ett av världens största

Visa

Vin & Sprit, eller V & S Group som bolaget kallar sig internationellt, är ett av sex statligt ägda bolag som den borgerliga regeringen i ett första steg tänker sälja.
Med en omsättning på drygt 10 miljarder i fjol och cirka 2.300 anställda är Vin & Sprit ett av de största spritdryckesföretagen i världen. Det största och mest kända varumärket är Absolut.

Värdet på Vin & Sprit har uppskattats till 40 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer