Försäljningen av elcyklar slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av cyklar i har ökat kraftigt de senaste åren. Procentuellt  sett är ökningen allra störst för elcyklar. Förra året såldes 30.000 elcyklar och branchen tror det blir dubbelt så många i år.

– Den vänder sig till helt nya grupper som kanske inte har cyklat förut. Det är folk som väljer bort andrabilen och istället köper en elcykel, säger Lars Strömgren på Cykelfrämjandet.

Förr i tiden var mopedbuden vanliga, sedan kom de snabba cykelbuden, nu är det en hel del transporter som sker med just elcyklar.

– Det blir trängre i städerna och då behöver man hushålla bättre med ytan. Om ersätter man en bil med en lastcykel med el frigör det plats till mycket bättre saker, säger Lars Strömgren.

Batterierna räcker i upp till fem mil på en laddning. Elmotorn hjälper till bara under tiden man trampar och högst i 25 kilometer i timmen. Men cyklarna är dyra och kan kosta mellan 10 och 70.000 kronor. I Oslo har man haft ett system med 25 procents rabatt på elcyklar.

– Vi skulle gärna se att man tittade på ett sådant system även i Sverige, säger Lars Strömgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer