Försäljningen av riskfyllda värktabletter ökar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att värktabletter som innehåller det verksamma ämnet diklofenak kan orsaka hjärtinfarkt och hjärtdöd, ökar försäljningen.

Flera studier visar att regelbundet användande av Voltaren, Eeze och andra värktabletter med diklofenak kraftigt ökar risken att drabbas av hjärtproblem. På grund av riskerna har också Läkemedelsverket valt att inte släppa dessa mediciner till vanliga butiker, utan bara tillåta försäljning på apotek.

Men trots detta har alltså försäljningen av diklofenak-värktabletter gått upp med 30 procent på fem år, visar siffror som SR Ekot tagit fram från Apotekens Service.

Trots riskerna vill inte Läkemedelsverket avråda patienter från att använda just diklofenak.

– Jag tycker att det är bra att det finns flera substanser på marknaden. Men det är jätteviktigt att veta att alla receptfria läkemedel är för tillfällig användning. Man ska inte lindra värk i flera veckor i rad utan att veta vad smärtan beror på, säger Sahra Barzi på Läkemedelsverket.

* Diklofenak är ett smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande läkemedel.

* På svenska apotek säljs ett antal receptfria smärtstillande medel med diklofenak, till exempel Voltaren T, Eeze, Eezeneo och Diclofenac T Ratiopharm.

* Värktabletter som innehåller diklofenak får, till skillnad från de med exempelvis paracetamol eller ibuprofen, inte säljas i detaljhandeln.

* Totalt konsumerade svenskarna nära 8,7 miljoner dygnsdoser diklofenak under 2011.

Källa: Apoteket, Läkemedelsverket (TT).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer