Svenska sedlar Foto: Scanpix

Forskare: ”Kontanter borta på 20 års sikt”

Uppdaterad
Publicerad

Kontanter minskar stadigt i samhället, men en undersökning som bevakningsbranschen gjort visar att många ändå tycker om att använda sina sedlar och mynt.

Antalet sedlar och mynt i samhället minskar sakta men säkert för varje år, men i vissa situationer är det fortfarande ganska vanligt att betala med kontanter.

Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av bevakningsföretagens branschorganisation Sweguard.

Där har över 1.000 personer svarat på när de alltid, ofta eller ibland betalar med kontanter. Många använder sedlar och mynt på utlandsresan, men även på restaurang och när man handlar mat.

Borta om 20 år

Niklas Arvidsson är docent på Kungliga tekniska högskolan och forskar på betalningssystem. Han tror att kontanterna kommer att försvinna på omkring 20 års sikt.

– Det finns ett intresse att få bort dem, säger han. Det kostar samhället pengar och det finns också en rånrisk och kriminalitet kopplat till kontanterna.

Men helt kontantlöst tror han inte att det blir.

– Nej, det finns alltid de som vill använda kontanter, men jag tror att det i stort sett blir kontantlöst framöver, säger Niklas Arvidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer