Foto: Fredrik Sandberg / TT

Forskare: Laglig vargjakt minskar tjuvjakten

Uppdaterad
Publicerad

Om laglig licensjakt på varg tillåts så minskar tjuvjakten. Den kontroversiella slutsatsen drar forskare på lantbruksuniversitetet efter att ha kartlagt tjuvjakten på varg. Men trots några år med licensjakt ökar tjuvjakten och har fått stammens tillväxt att stanna av.

Ett vanligt argument för att tillåta licensjakt för att minska vargstammen är att det ökar acceptansen för vargen. Forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet ger nu ett visst stöd för det.

Ekologer vid Grimsö forskningsstation, SLU, har kartlagt tjuvjakten 2001-2017. Den huvudsakliga slutsatsen är att tjuvjakten ökar och att det är den viktigaste orsaken till att vargstammens ökning stannat av. Men resultaten visar också att tjuvjakten bromsades av laglig jakt. Det är tvärtemot vad amerikansk forskning visat tidigare.

– Det var ett av de intressanta resultaten i den här studien. I vårt material ser det tvärtom ut som att den lagliga jakten har en viss bromsande effekt på den olagliga jakten, och det finns ju en viss logik i det också, säger Olof Liberg, ekolog på SLU.

Jägarna får stöd

Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund, anser att studien bekräftar att licensjakt fungerar på det viset.

– Möjligheten att få jaga det här djuret legalt, det ökar chansen till acceptans. Det är väl därför vi har större acceptans för björnen och lodjuret som vi jagar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer