Länder som snabbt stängde ner och lyckades trycka tillbaka smittan kommer att kunna hantera nya utbrott bättre än Sverige, tror Börn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Forskare: Så stor är risken för en andra våg i Sverige

Publicerad

Flera forskare tror inte att vi kommer att få se en andra våg av coronaviruset i Sverige. Istället kan viruset dyka upp i mindre utbrott, likt gräsbränder. Men troligt är att vi kan få en ökning av fall om vårt beteende förändras för mycket under sommaren.

– Jag tror vi kommer att få se nya vågor i ganska många länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Antalet intensivvårdade minskar i Sverige. Myndigheterna bedömer att det är okej att resa igen. Samtidigt talar experter om att det kan komma en andra våg av smitta.

– Vi har sett tendenser i flera länder. Jag tror vi kommer att få se nya vågor i ganska många länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en av Folkhälsomyndighetens presskonferenser.

Han tar upp spåret igen i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det har yttrat sig så på flera ställen, med lokal men ganska omfattande spridning, säger statsepidemiolog till tidningen.

Han syftar på både ett utbrott i Tyskland, men även ett i Gällivare. Men Anders Tegnell får inte medhåll från alla kollegor.

Tror inte på en andra våg

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdoma, tror att det går att undvika utbrott av någon storlek som skulle kunna kallas för en ”andra våg”.

– Om vi testar, smittspårar och isolerar så kommer vi kunna slippa det, säger han till SVT.

Forskare har hittills inte sett att coronavisuset muterar som virus gjort vid tidigare epidemier, vilket orsakat att sjukdomen kommit igen.

– Det liknar inte alls det som man upplevde under spanska sjukan, då man verkligen hade en andra våg. Viruset kom tillbaka hösten 1918 i en helt ny skepnad och var betydligt mer aggressivt. Men vi ser inga sådana tendenser hos cornaviruset.

Något som flera experter däremot är ense om är att vi måste fortsätta ta stort personligt ansvar och följa rekommendationerna som ges för att hindra smittspridningen. 

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare och Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, är intervjuade i videon.

Så kan du skydda dig och andra från smittspridning

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Källa: Folkhälsomyndigheten. Råden gäller fram till 31 december 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.