Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sluta larma om Golfströmmens kollaps!”. Det säger flera av Sveriges ledande klimat- och havsforskare efter en ny studie. Foto: SVT Grafik

Forskare: ”Sluta larma om Golfströmmen!”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare larm om att Golfströmmen kan vara på väg att kollapsa – med en extrem avkylning i bland annat Sverige som följd – kritiseras nu av flera av Sveriges ledande experter på området.

– Jag blev lite chockad, säger klimatforskaren Frederik Schenk.

Förra veckan kom en ny holländsk studie om Golfströmmen som gav stora rubriker världen över. Den beskrev vad som kan hända om det stora och viktiga havsströmssystemet AMOC, där Golfströmmen ingår, kollapsar.

En kollaps kan innebära förödande konsekvenser för klimatet och de holländska forskarna beskrev en extrem och snabb avkylning i Sverige.

”Direkt vilseledande”

Nu kritiserar flera av Sveriges ledande forskare några av slutsatserna. Inte minst för att den senaste studien är en modell.

– Att hastigt dra slutsatser baserade på isolerade observationer, indirekta rekonstruktioner eller modellsimuleringar är inte bara riskabelt, det är direkt vilseledande, säger Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare på Stockholms universitet.

Hans och kollegornas forskning på den nordiska grenen av Golfströmmen visar istället att den förstärks i en varmare värld.

– Det kan tyda på en potentiell motståndskraft hos Golfströmmen som inte uppmärksammats tidigare.

”Jag blev lite chockad”

Frederik Schenk på Bolincentret för klimatforskning reagerade också på slutsatserna.

– Inte minst den extrema temperaturskillnaden förvånade. Det är inte vad tidigare studier visat.

Forskarna i Utrecht har inte tagit med den globala uppvärmningen, som sannolikt dämpar en nedkylning, i sin modell. Och det finns studier som tyder på att uppvärmningen vi haft och kommer att få sannolikt helt skulle trumfa en nedkylning i norra Europa på sikt.

Det innebär inte att en systemkollaps av havsströmmarna inte vore allvarlig. Jordens södra hemisfär väntas dock inte kylas ned, utan tvärtom bli betydligt hetare, vilket kan hota både Amazonas och några av världens folkrikaste områden söder om ekvatorn på helt andra sätt.

Hör svenska forskare om risken för en kollaps, och sannolika konsekvenser för klimatet i Sverige, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.