Med hjälp av komplexa klimatmodeller har forskarna studerat hur värme och saltvatten rör sig i Atlanten, i ett system som bland annat inkluderar Golfströmmen som bidrar till att klimatet i Skandinavien är relativt milt.
20 grader kallare i Sverige på vintern
Inflödet av sötvatten från smältande isar på Grönland och Arktis gör att strömmarna avtar i styrka. I datormodellerna såg forskarna ”tidiga varningssignaler” på att utvecklingen fortsätter till den grad att en ”tipping point” uppnås, en brytpunkt där systemet av strömmar kollapsar helt.
Studiens huvudförfattare, forskaren i vid Utrecht universitet, René van Westen, säger till SVT att en ”tipping point” kan få stora konsekvenser för norra Europa.
– Några av förändringarna är snabba och dramatiska. I till exempel Sverige ser vi sjunkande temperaturer med upp till 20 grader inom ett århundrade, säger han.
Den genomsnittliga temperaturen i Sverige sjunker enligt modellen med tio grader. Dessutom kan bland annat den svenska västkusten räkna med en havshöjning på upp till en meter.
Studien är banbrytande eftersom den analyserar data från atmosfären, havet och land. Forskarna har bland studerat salthalten i södra Atlanten. Enligt René van Westen underskattar de flesta nuvarande klimatmodeller risken för ”tipping-point”-händelser.
– De är för statiska och risken för en ”tipping point” är sannolikt högre, säger han.
Vet inte när men inom hundra år
Studien ger dock inget svar på när kollapsen kan ske. Men modellerna visar att det sannolikt kommer inträffa inom ett hundra år.
– Det kommer att allvarligt störa jordens nuvarande klimat och vi måste hålla oss långt borta från detta – eftersom påverkan kommer att bli förödande, säger René van Westen.