Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Modellerna visar att kollapsen sannolikt kan ske inom 100 år. Foto: SVT

Forskare larmar: Strömmar i Atlanten ”katastrofalt nära” brytpunkt – kan bli 20 grader kallare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Systemet med strömmar i Atlanten, där Golfströmmen ingår, riskerar att kollapsa till följd av inflödet av sötvatten från smältande glaciärer. Det visar en ny studie från universitetet i Utrecht i Nederländerna.

– Påverkan på klimatet kommer att bli förödande, säger forskaren René von Westen.

Med hjälp av komplexa klimatmodeller har forskarna studerat hur värme och saltvatten rör sig i Atlanten, i ett system som bland annat inkluderar Golfströmmen som bidrar till att klimatet i Skandinavien är relativt milt.

20 grader kallare i Sverige på vintern

Inflödet av sötvatten från smältande isar på Grönland och Arktis gör att strömmarna avtar i styrka. I datormodellerna såg forskarna ”tidiga varningssignaler” på att utvecklingen fortsätter till den grad att en ”tipping point” uppnås, en brytpunkt där systemet av strömmar kollapsar helt.

Studiens huvudförfattare, forskaren i vid Utrecht universitet, René van Westen, säger till SVT att en ”tipping point” kan få stora konsekvenser för norra Europa.

– Några av förändringarna är snabba och dramatiska. I till exempel Sverige ser vi sjunkande temperaturer med upp till 20 grader inom ett århundrade, säger han.

Den genomsnittliga temperaturen i Sverige sjunker enligt modellen med tio grader. Dessutom kan bland annat den svenska västkusten räkna med en havshöjning på upp till en meter.

Studien är banbrytande eftersom den analyserar data från atmosfären, havet och land. Forskarna har bland studerat salthalten i södra Atlanten. Enligt René van Westen underskattar de flesta nuvarande klimatmodeller risken för ”tipping-point”-händelser.

– De är för statiska och risken för en ”tipping point” är sannolikt högre, säger han.

Vet inte när men inom hundra år

Studien ger dock inget svar på när kollapsen kan ske. Men modellerna visar att det sannolikt kommer inträffa inom ett hundra år.

– Det kommer att allvarligt störa jordens nuvarande klimat och vi måste hålla oss långt borta från detta – eftersom påverkan kommer att bli förödande, säger René van Westen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.