Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de tre positiva tröskeleffekterna – som kan få klimatet att tippa åt rätt håll. Foto: Storyblocks

Mörk klimatrapport: Fem klimatsystem nära kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Fem klimat- och ekosystem riskerar nu att kollapsa. Sannolikheten har gått från ”låg” till ”hög”, eftersom den globala uppvärmningen ser ut att gå över 1,5 grader. Det bedömer forskare i en stor sammanställning om så kallade tröskelpunkter som presenteras på klimatmötet COP28. Utvecklingen kan få oöverskådliga konsekvenser.

Forskarna bakom rapporten ”Global Tipping Points Report” kräver ett globalt krismöte om de fem tröskelpunkterna. Deras slutsats är att nuvarande klimatåtgärder är otillräckliga.

– Punkterna innebär hot mot mänskligheten på en aldrig tidigare skådad nivå, säger Tim Lenton vid Exeter University.

COP28

Han är en av de ledande forskarna bakom studien som involverat 200 forskare från 90 lärosäten och organisationer. Universitetet har sammanställt forskning om de komplicerade sambanden mellan klimatsystemen på jorden.

Dominoeffekter kan skapas

En så kallad tröskelpunkt innebär att ett klimat- eller ekosystem på kort tid går från ett tillstånd till ett annat. Det skapar en dominoeffekt där andra klimatsystem påverkas, och där konsekvenserna kan bli okontrollerbara. 

Ett exempel är Grönlandsisen som smälter i högre takt än vad forskarna hittills trott. När tröskelpunkten är passerad kommer inlandsisen aldrig att återhämta sig, utan avsmältningen fortsätter även om vi skulle få uppvärmningen av planeten under kontroll. 

Golfströmmen försvagas kraftigt

Fem tröskelpunkter av 26 är kritiskt nära att lösas ut eller kan redan ha passerats. Utöver Grönlandsisen pekar forskarna på att permafrosten håller på att släppa i arktiska områden, att isarna på västra Antarktis smälter, de tropiska korallreven dör och att Golfströmmen, den så kallade AMOC, i Atlanten försvagas kraftigt. Det kommer ge ett kyligare klimat som kan försvåra produktion av livsmedel. 

Allt detta kan innebära oöverskådliga risker för mänskligheten, betonar forskarna.

– Det kan leda till migration, politisk instabilitet och ekonomisk kollaps, säger Tim Lenton.

Se de tre positiva tröskeleffekterna – som kan få klimatet att tippa åt rätt håll i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet