Spela klippet för att se hur det gick till då golfströmmen stannade för 8 000 år sedan. Foto: Per Hansson/Torbjörn Johansson/SVT

Nya fynd visar vad som hände när Golfströmmen stannade

Uppdaterad
Publicerad

På stenåldern drabbades Norden av en av de största naturkatastroferna i mänsklighetens historia. Golfströmmen saktade in, och det blev extremt kallt. Förmodligen svalt många människor ihjäl.

För 8 200 år sedan befann sig världen i en intensiv värmeperiod, och i Skandinavien var det ungefär en grad varmare än idag.

Befolkningen hade spritt sig över stora delar av landet i takt med att inlandsisen drog sig tillbaka, och tiderna var goda för jakt och fiske.

Då slog klimatet om. Prover från svenska torvmossar visar att vintrarna helt plötsligt blev kallare och snöigare.

– Det var en gigantisk naturkatastrof, en av de största i mänsklighetens historia, säger Fredrik Charpentier-Ljungqvist, klimathistoriker vid Stockholms universitet.

Fördämningarna brast

Orsaken till den plötsliga klimatförändringen fanns i nuvarande Kanada.

Där låg den stora Agassiz-sjön inlåst bakom en mur av smältande glaciärer, och när den bröt igenom sina fördämningar forsade enorma mängder sötvatten ut i norra Atlanten.

Sötvattnet från sjön – i kombination med avsmältningen från alla andra glaciärer i norr – påverkade cirkulationen i hela Nordatlanten.

Golfströmmen stannade inte helt, men den försvagades så att värmetransporten upp till våra breddgrader minskade och då blev det väldigt mycket kallare på norra halvklotet, säger Fredrik Charpentier-Ljungqvist.

Svalt ihjäl

Han tror att många stenåldersjägare svalt ihjäl under den här perioden. Förmodligen utrotade människorna många av de djur som klarade kölden, innan de själva dukade under.

Köldperioden varade under minst 150 år innan cirkulationen i Nordatlanten återvände till det normala, och värmen återkom till Skandinavien.

Du kan se mer om 8 200-årshändelsen i dokumentärserien ”De första svenskarna”  på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.