Forskare: Tvättmedel kan ge allergi

Publicerad

I höst förbjuds av miljöskäl användandet av fosfat i tvättmedel. Nu varnas för att zeoliter, det ämne som ska ersätta fosfatet, kan ge allergiska reaktioner, rapporterar SR Ekot.

Zeoliter löses inte upp i vatten och om tvätten sköljs dåligt blir ämnet kvar i kläderna och kan orsaka klåda. Zeoliter binder dessutom dammpartiklar vilket riskerar att leda till mer damm i hemmen med allergier som följd.

De befarade problemen med zeoliter förvärras av att nya tvättmaskiner sköljer allt sämre, enligt tester som utförts av Energimyndigheten.

Fosfater övergöder Östersjön
Tvättmedel med fosfat förbjöds av regeringen i förra månaden men får säljas fram till den sista augusti.

Anledningen till att fosfater förbjuds är att fosfor leder till övergödning av bland annat Östersjön. Övergödning leder till syrebrist, igenväxning och algblomning och ofta även till minskad biologisk mångfald, såsom fiskdöd.

Marie Mattsson är docent i miljövetenskap på Högskolan i Halmstad. Hon ifrågasätter om förbudet står i proportion till nyttan, eftersom det i Sverige finns väl fungerande reningsverk.

-Fosfatutsläpp är mest ett problem hos de med enskilda avlopp, säger Marie Mattsson till SR Ekot.

Sverige förebild
– Vi arbetar väldigt mycket för att Östersjöstaterna som helhet ska förbjuda fosfater i tvättmedel, sade miljöminister Andreas Carlgren till SR Ekot i april förra året i samband med att beslutet att förbjuda fosfater togs.

-Det skulle inebära att en femtedel av fosfaterna i Östersjön försvinner. Vi märker att det gagnas av att Sverige går före, vilket ju Tyskland redan har gjort av länderna runt Östersjön, sade Carlgren.

-Dessutom finns det 700 000 avlopp i Sverige som inte har tillräckligt bra rening. Där har det här stor betydelse, sade miljöministern.

Skapar hälsoproblem?
-Vi försöker lösa ett miljöproblem, men vi skapar kanske ett hälsoproblem, säger Marie Mattsson till SR Ekot.

”Obefogad kritik”
Olof Holmer, VD för branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet tycker att kritiken mot zeoliter är obefogad.
-Zeoliter har använts i tvättmedel i trettio år och dominerat som medel i tjugo år. Tvättmedel som innehåller zeoliter har godkänts av Nordiska svanen, Naturskyddsföreningen och Astma- och allergiförbundet.

-Om det kliar har din maskin inte sköljt ordentligt, menar Olof Holmer, och då har du ett problem oavsett om ditt tvättmedel innehåller fosfater eller zeoliter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.