Forskare varnar: Antibiotikaresistenta bakterier i rå hundmat

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid University of Porto har analyserat prover från 25 olika tillverkare av rå hundmat. I alla proverna hittades antibiotikaresistenta bakterier. Nu varnas för en ”internationell hälsofara”.

Rå hundmat kan innehålla antibiotikaresistenta bakterier, det visar en ny studie från Portugal. Bakterierna kan i sin tur spridas till människor, och riskerar då att orsaka stora problem med infektioner, som inte går att behandla med antibiotika.

Bakterierna hittades på sjukhus

Några av bakterierna i hundmaten som granskades, var av samma sort som man har hittat hos sjukhuspatienter i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. Den nära kontakten mellan människor och hundar, i kombination med att rå hundmat växer i popularitet, utgör en internationell hälsofara, varnar forskaren Ana Freitas, vid University of Porto för.

– Europeiska myndigheter måste höja medvetenheten om hälsoriskerna med att ge rå mat till husdjur och tillverkningen av hundmat, inklusive hur man väljer ingredienser och hygienrutiner, måste ses över, säger hon.

Forskarna hittade antibiotikaresistenta enterokocker i alla proverna, bland dem också bakterier som var resistenta mot linezolid, som brukar användas just mot multiresistenta bakterier.

”Sådant foder ska inte få säljas”

Det här är en nyhet som upprör flera hundägare som SVT pratat med.

– Det låter väldigt olämpligt. Multiresistenta bakterier ska inte förekomma någonstans – sådant foder ska inte få säljas. Det ska destrueras, säger Bengt Wikander.

I Sverige finns det krav på att allt färskfoder ska testas, eftersom det inte får innehålla för mycket skadliga bakterier, men trots det visade en rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), att hundar riskerar att få i sig antibiotikaresistenta bakterier via färskfoder.

– Jag ska inte säga att man ska vara orolig, men man ska vara medveten om att problemet finns, säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert, SVA.

– Sen ska man inte vara livrädd för dem, men iaktta normal handhygien och kökshygien.

Fakta: Antibiotikaresistens

Antibiotika används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Ett exempel på antibiotika är penicillin.

Överanvändning av antibiotika har dock lett till att vissa bakterier har blivit resistenta, motståndskraftiga. Resistensen har blivit ett stort problem i många länder.

Risken för att resistens uppkommer minskar om antibiotikan inte används i onödan, samt om bakterierna inte utsätts för alltför låga eller kortvariga doser.

För en frisk person är det oftast inte farligt att smittas av en resistent bakterie. Det kan dock vara livshotande för någon som är allvarligt sjuk eller har opererats.

Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen WHO i fjol beräknas minst 700 000 människor varje år dö på grund av antimikrobiell resistens, det vill säga infektioner orsakade av läkemedelsresistenta bakterier, parasiter, virus eller svampar. Enligt prognosen kommer antalet till 2050 att vara uppe i 10 miljoner dödsfall per år.

Källor: Nationalencyklopedin, Vårdguiden och WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.