Därför rekommenderas Astra Zenecas vaccin bara till äldre

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zenecas vaccin rekommenderas nu bara till äldre personer över 65.

– I stort sett alla som drabbats av de här udda biverkningarna har varit under 55, säger Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska Institutet i Morgonstudion.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar återigen användning av Astra Zenecas vaccin – men bara till folk som är 65 år och äldre.

I alla fall till en början, medan EU:s läkemedelsmyndighet fortsätter utreda orsakerna till de blodproppar och fall av låga blodplättar som lett till svår sjukdom och död i ett fåtal fall i Europa. De flesta som drabbats har varit under 60 år, i de 20-30 inrapporterade fallen av sjukdom efter Astra Zeneca-vaccinering.

– Det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 hos de äldre, inte minst nu när vi ser en ökad smittspridning. Därför är vår bedömning att vi återigen rekommenderar vaccinering av personer som är 65 år eller äldre, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under gårdagens presskonferens.

Sverige sällar sig då till flera andra europeiska länder som gör samma bedömning, att vaccinet är bra och att nyttan till stor del överväger riskerna, säger Ali Mirazimi.

– I Sverige har vi en väldigt stor samhällsspridning och det är viktigt att vi kommer igång med vaccinering. Man ska komma ihåg att ungefär ett tjugotal personer dör varje dag i Sverige av det här viruset och de flesta är ju äldre.

”Bra vaccin”

Av de cirka 20 miljoner människor som fått Astra Zeneca-vaccinet i Europa har ett tjugotal drabbats av de allvarliga fallen av blodpropp och blödningar. Det i sig räcker inte för att stoppa vaccinet, säger Ali Mirazimi.

– Det har väldigt god skyddseffekt för människor över 65, så det är ett bra vaccin, säger Ali Mirazimi.

Men så har det inte alltid låtit, till en början rekommenderades inte Astras vaccin till folk över 65 i Sverige. Pendlandet i rekommendationer beror på att dataunderlaget då var för litet för att visa att vaccinet skyddade äldre tillräckligt bra. Flera stora studier från Storbritannien och USA förändrade saken och åldersbegränsningen på under 65 togs bort i början på mars.

Nu inväntar Folkhälsomyndigheten mer information om de drabbade människorna som tagit Astra Zenecas vaccin för att förhoppningsvis kunna få ut vaccinet även till yngre målgrupper. Men de som är under 65 kan inte räkna med att få det förrän längre fram i vår, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid KI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.