Forskarna: Så påverkas klimatkampen av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkar vårt nuvarande pandemibeteende klimatet och hur kommer det bli när allt är över? Forskare vittnar om mer e-handel, mindre resande och ambivalenta känslor. Handelsprofessor Richard Wahlund: “Det är få som funderar på vilken miljöpåverkan det har att handla på nätet”

Earth day och inledningen av det internationella klimattoppmötet riktar nu blickarna mot klimatet – och hur det påverkats av pandemin. Den ökade e-handeln är en av pandemins klimatnegativa effekter. Enligt Richard Wahlund, professor med inriktning på ekonomisk psykologi på Handelshögskolan, kräver den utbredd it-infrastruktur, långa transporter och mycket energi.

­- Det är få som funderar på vilken miljöpåverkan det har att handla på nätet, säger han.

Konsumtionsökning efter pandemin

Richard Wahlund menar att konsumtionen, både via internet och i den fysiska handeln, kommer öka efter pandemin då många vill ta igen det de gått miste om. Konsumtionen kommer dock stabiliseras och normaliseras efter ett tag.  

– När man frågar folk om miljön är det många som är bekymrade men när det kommer till det faktiska beteendet är det de personliga behoven som styr, säger han. 

Psykologen Liria Ortiz som skrivit boken ”Motiverande samtal – Att prata om miljöpåverkan utan att anklaga och skuldbelägga” menar att det är svårt för hjärnan att tänkta på både klimatkrisen och pandemikrisen samtidigt. 

– På kort sikt kommer lusten att gå ut, festa och träffa andra dominera men på lång sikt kommer vi bli påminda om att klimatkrisen finns, säger Liria Ortiz.

Blandade effekter av nya resebeteenden

Sonia Yeh är professor i transport och energisystem, och expert inom alternativa bränslen och konsumentbeteenden. Hon tror att våra känslor för klimatet inte påverkats nämnvärt av pandemin, men att vissa av våra beteenden kommer hänga kvar.  

– Efter pandemin kommer affärsresor minska men folk kommer vilja resa för att hälsa på vänner och åka på semester, säger Sonia Yeh. 

Men hur påverkas klimatet – egentligen – av vårt förändrade resebeteende? Enligt Sonia Yeh kommer klimatet att gynnas av de minskade affärsflygen även framöver. Å andra sidan kommer oron att åka kollektivt förmodligen att hålla i sig även efter pandemin – vilket ger motsatt effekt. 

– Så påverkan på klimatet efter pandemin är förmodligen en mix, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.