Enligt forskarna har befolkningen som helhet undanhållit tre procent av den skatt de borde ha betalat. Med stigande inkomst ökar andelen undanhållen skatt successivt. Foto: TT

Forskningsstudie: De rikaste flyr skatt mest

Uppdaterad
Publicerad

De allra rikaste hushållen har undanhållit mer än 30 procent av den skatt de skulle betalat. Det visar en forskningsstudie som publiceras i dag och som delvis bygger på de stora avslöjandena om gömda utlandspengar som gjorts i SVT.

Enligt forskarna visar de nya forskningsresultaten att förmögenhetsklyftorna ökat ännu mer de senaste årtiondena än vad som tidigare har varit känt.

– Det är överraskande att så mycket som hälften av pengarna som gömts undan för skatt utomlands tillhör de tusen rikaste hushållen i Skandinavien, säger en av forskarna, professor Annette Alstadsaeter vid Handelshögskolan vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, till SVT Nyheter.

Swissleaks och Panamaläckan

Studien är gjord med bland annat uppgifter om bankkonton i Schweiz i den så kallade Swissleaks, Panamaläckan, och Uppdrag Gransknings och SVT Nyheters avslöjande om svenskar som gjort självrättelser av utlandspengar.

Nu har Annette Alstadsaeter och hennes forskarkolleger Niels Johannesen vid Köpenhamns Universitet och Gabriel Zucman vid amerikanska UC Berkeley, kombinerat uppgifter om bankkonton i Schweiz med uppgifterna om brevlådeföretag i Panamaläckan och självrättelser och annan information från skattemyndigheterna.

Uppgifterna anonymiserades innan forskarna fick dem.

De tusen rikaste undanhöll en tredjedel av skatten

Den sammanlagda bilden visar att de tusen rikaste hushållen i Skandinavien har undanhållit 32 procent av den skatt de skulle ha betalat.

– Fram tills nu har man utgått från att en stor del av skatteflykten handlar om småföretagare som fuskar, men det här resultatet visar något annat. Det är de rikaste som flyr skatt i störst utsträckning, säger Annette Alstadsaeter.

LÄS MER: Diplomat hade oskattade tillgångar utomlands

Enligt forskarna har befolkningen som helhet undanhållit tre procent av den skatt de borde ha betalat. Med stigande inkomst ökar andelen undanhållen skatt successivt. Mycket tack vare att möjligheterna att gömma pengar utomlands ökar ju mer pengar man har.

”Det handlar om skatteflykt”

Forskarna har också kunnat visa att nästan alla schweiziska bankkonton använts till skatteflykt. Det har de gjort genom att jämföra bankkontouppgifter i Swissleaks med personernas deklarationer i Norge och Danmark.

– Man brukar ju säga att det inte är olagligt att ha ett bankkonto i Schweiz. Men här visar det sig att 95 procent av kontona inte finns med i folks deklarationer. Det betyder att det handlar om skatteflykt, säger Annette Alstadsaeter.

LÄS MER: Flera tungviktare hade oskattade miljoner utomlands

SVT kunde förra våren avslöja de 9.000 svenskar som gjort självrättelser av gömda pengar utomlands som de inte deklarerat för tidigare. Den som gör självrättelse på eget initiativ slipper straffavgift eller att bli anmäld för skattebrott. Många har utnyttjat den möjligheten eftersom nya informationsutbytesavtal  med skatteparadisländerna ökat risken att åka fast.

Bland dem som SVT kunde avslöja fanns flera miljardärer och kända storföretagsfamiljer, bland andra:

  • Erik Paulsson, grundare av byggbolaget Peab och storägare i Skistar. Han hade satsat ”någon miljon” på aktier i början av 90-talet via en finansfirma, och till slut hade pengarna hamnat i Schweiz utan att han visste om det, enligt vad han uppgav till SVT.
  • Sven Hampus Salén, vars familj drev Salénrederierna innan det blev konkurs på 80-talet. Hans pengar i Schweiz kom från hans far Sven Salén som hade flyttat dem till Schweiz långt innan dess, förklarade Sven Hampus Salén för SVT.
  • Patrik Hannell, miljardär enligt Veckans Affärers årliga lista och ägare till Hannellkoncernen med allt från surströmming till dressyrstall. Han ville inte uppge för SVT varför han har haft pengar utomlands.

Undanhöll flera miljoner

Många av de förmögna hade undanhållit flera miljoner i kapitalinkomstskatt, enligt de avslöjade självrättelserna. Men hur stora förmögenheter det handlat om har oftast inte gått att se eftersom förmögenhetsskatten avskaffades 2007.

LÄS MER: Rederilegendar hade pengar i Schweiz utan att betala skatt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.