Erik Paulsson, grundare av byggföretaget Peab, tidigare Teliachefen Anders Igel och Anders G Carlberg, tidigare vd i Nobel. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera tungviktare hade oskattade miljoner utomlands

Uppdaterad
Publicerad

23 personer i styrelsen eller i ledningen för företagen på Stockholmsbörsens storbolagslista har haft pengar utomlands utan att skatta för dem. Det visar SVT:s granskning.

Hittills har alla som själv rättat sina deklarationer kunnat flytta hem sina pengar utan att det hamnat i offentligheten. Men nu har Uppdrag Granskning lyckats få ut uppgifterna om vilka som gjort självrättelser från Skatteverket.

Tidigare Teliachefen Anders Igel, nu i Swedbanks styrelse, hade 13 miljoner kronor i förmögenhet som han inte berättade om taxeringsåren 2006 och 2007. Först 2011 kunde Skatteverket beskatta pengarna sedan han skickat in en självrättelse.

Han vill inte bli intervjuad och svarar varken på telefon eller mail på SVT:s frågor.

Svarar i mail

Anders G Carlberg, tidigare chef för Nobel Industrier, där försvarsföretaget Bofors ingår, nu i  styrelsen för Sweco och ordförande i Gränges, gömde undan en förmögenhet på runt 44 miljoner kronor taxeringsåren 2006 och 2007  som han berättade om för Skatteverket flera år senare.

Han vill inte heller bli intervjuad. I ett mail skriver han:

”Jag har lämnat all information till Skattemyndigheten. Rättelse är gjord enligt gällande skattelagstiftning. I övrigt har jag inga kommentarer.”

Skyller på revisorer

Erik Paulsson, styrelseordförande  i Skistar, Fabege och Wihlborgs och grundare av byggbolaget Peab, har haft 12 miljoner i kapitalinkomst taxeringsåren 2010 till 2013 som han inte berättade om då för skatteverket.

Paulsson svarar i telefon när SVT ringer.

– Jag visste inte att de där pengarna fanns i Schweiz. Det är mina revisorer som sköter det där. Direkt när jag fick reda på det sa de att jag måste göra en självrättelse och då gjorde jag det, säger Erik Paulsson.

Han berättar att han satsade ”någon miljon” på aktier i början av 1990–talet, och lät en firma i Stockholm förvalta portföljen.

– Sedan flyttade firman  till Schweiz och tog kundstocken med sig utan att jag visste det. Det var i början av 90–talet. Det var kris och allt var upp och ner som du kanske vet, så jag hade inte koll på det där, säger Erik Paulsson.

Men ska man verkligen gömma pengar utomlands och inte betala skatt?

– Jag gömmer inga pengar, vi är helt överens om att man inte ska gömma pengar, och nu har jag ju rättat och betalat skatt när jag fick reda på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De gömda skattemiljarderna

Mer i ämnet