SVT Nyheter hittar sammanlagt fyra tunga spelare inom koncernen med tidigare obeskattade förmögenheter utomlands. Foto: SVT

Flera Stenachefer undanhöll skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Stena Metalls vd Anders Jansson är inte den enda inom Stenakoncernen som undanhållit Skatteverket utlandspengar. SVT Nyheter hittar sammanlagt fyra tunga spelare inom koncernen med tidigare obeskattade förmögenheter utomlands.

Det var när SVT Nyheter körde uppgifterna på alla de som lämnat in så kallade självrättelser till Skatteverket mot Bolagsverkets register som man fick träff på flera tunga namn inom Stenakoncernen. Flera svenskar har de senaste åren själva berättat för skatteverket om sina obeskattade utlandspengar och slipper på så sätt åka dit för skattebrott.

Gunnar Brock, bland annat ordförande i skogsbolaget Stora Enso och styrelseledamot i Investor, höll en förmögenhet på 190 miljoner kronor undan Skatteverket i flera år. Gunnar Brock har dessutom kopplingar till Stena eftersom han sedan 2011 sitter i styrelsen för Stena AB. Men han är långt ifrån den enda inom Stena-sfären som haft en obeskattad förmögenhet utomlands.

De gömda skattemiljarderna

”Har inga kommentarer”

På måndagen kunde SVT Nyheter Väst avslöja att nuvarande vd:n för Stena Metall, Anders Jansson, haft en tidigare obeskattad förmögenhet på 3.5 miljoner kronor samt nästan en miljon i överskott av kapital som han tidigare inte deklarerat. SVT Nyheter hittar ytterligare två tidigare chefer inom Stenakoncernen med tidigare okända förmögenheter utomlands. I det ena fallet rör det sig om sju miljoner kronor för taxeringsåret 2006. I det andra fallet knappt två miljoner i förmögenhet och lika mycket i förvärvsinkomst.

SVT Nyheter Väst lyckas få tag på den ena av de tidigare Stenacheferna.

Det var en skattepliktig förmögenhet på ungefär sju miljoner, som tidigare inte hade redovisats, stämmer det?

– Det kommer jag inte ihåg. Jag har inga kommentarer till det. Jag har gjort rätt för mig enligt de lagar och förordningar som finns, säger han.

Den tidigare Stenachefen tillägger att det rör sig om pengar som han har ”hämtat hem”, men att det inte rör sig om pengar som han har tjänat inom Stena:

– Nej, självklart inte.

Tror på tillfälligheter

Självrättelsen ledde till att chefen inom Stenakoncernen fick betala närmare 300 000 kronor i ytterligare skatt för åren 2006 -2010. För den andra chefen, som SVT Nyheter Väst förgäves sökt, rörde det sig om ännu mer pengar. Efter självrättelse åkte den tidigare chefen på drygt en miljon kronor i ytterligare skatt.

Vi ställer frågan till Jörgen Andersson, pressansvarig på Stena Metall, hur det kommer sig att så många inom koncernen haft obeskattade tillgångar i utlandet:

– Det kan jag inte svara på. Jag skulle tro att det är en ren tillfällighet.

Självrättelse:

Har en person undanhållit mer än cirka en halv miljon kronor i skatt klassas det som grovt skattebrott.

Men den som själv berättar om pengarna i efterhand i en självrättelse slipper det.

Det enda som händer då är att personen får betala skatten fem år bakåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gömda skattemiljarderna

Mer i ämnet