• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Staffan Andersson är en känd svensk skattejurist som tidigare figurerat i media. Den här gången vill han inte ställa upp. Foto: SVT

Ville ha extra sekretess för skattesmitare

Uppdaterad
Publicerad

I dokument hos Skatteverket ser vi hur den kända skattejuristen Staffan Andersson i hemlighet försökt ta reda på vilken information Uppdrag granskning haft om hans klienter och samtidigt bett om extra sekretess för att undvika offentligheten.

Uppdrag granskning har tagit fram en unik lista över de personer som lämnat in så kallade självrättelser till Skatteverket och på så sätt kunnat flytta hem tidigare dolda tillgångar från utlandet, utan att riskera varken straffavgift eller att bli åtalad för skattebrott.

Staffan Andersson är en känd svensk skattejurist som tidigare figurerat i media och berättat om sitt arbete med självrättelser. Han företräder personer som finns med på Uppdrag gransknings lista. Bland annat grevinnan Marianne Bernadotte och den förre kabinettsekreteraren Frank Belfrage.

Vill undvika offentligheten

När Uppdrag granskning kontaktar Staffan Anderssons klienter för att fråga om deras tillgångar utomlands vänder han sig till Skatteverket för att, i hemlighet, få veta vilken information Uppdrag granskning har om hans klienter.
I mejl till Skatteverket skriver han:

”Är det därför möjligt att jag kommer till Skatteverket personligen och går igenom min lista muntligen för att undvika offentligheten.”

När Uppdrag gransknings reporter ringer upp skattejuristen vill han inte lämna några kommentarer.

– Det gagnar inte mig att ställa upp och det gagnar inte mina klienter heller, så jag tackar nej.

Varför ska Frank Belfrage och andra ha gräddfil utanför offentligheten?

– Ja, inga kommentarer, säger Staffan Andersson.

Vill ha extra sekretess

I Staffan Anderssons mejl framgår också att det ska finnas en överenskommelse mellan honom och Skatteverket om att hans klienter, som Andersson menar är ”känsliga personer”, givits löften om sekretess från myndigheten. Bland annat för hans klient Marianne Bernadotte som var utlovad ”extra sekretess”.

Margareta Nyström, projektledare på Skatteverket, säger att Staffan Anderssons klienter inte fått några sådana löften.

– Det var ett önskemål från deras sida. Vi får ju önskemål hela tiden från olika håll. Vi har inte gjort någon hantering speciellt, utan vi har den hantering vi har på det sätt vi har, säger Margareta Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De gömda skattemiljarderna

Mer i ämnet