Vd:n för Stena Metall, Anders Jansson, hade flera miljoner i obeskattade pengar. Foto: SVT

Stenachefens hemliga miljoner utomlands

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst kan avslöja att flera tunga chefer inom Stenakoncernen haft hemliga förmögenheter utomlands. Bland annat vd:n för Stena Metall, Anders Jansson, som samtidigt förvaltade svenskarnas pensionspengar i Andra AP-fonden.

Nästan 10.000 svenskar har de senaste åren gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands. Anledningen till den stora mängden självrättelser enligt Skatteverket är att Sverige precis som många andra länder från 2008 och framåt har fått informationsutbytesavtal med ett 40-tal skatteparadis.

Läs mer: Flera Stenachefer undanhöll skattepengar

De gömda skattemiljarderna

De med obeskattade tillgångar utomlands riskerar alltså att åka dit för skattebrott, något de slipper om de själv berättar i en självrättelse.

Vd:n självrättade 2010

En av dem som haft obeskattade tillgångar utomlands är vd:n för Stena Metall, Anders Jansson. 2010 lämnade han in en självrättelse till Skatteverket, där han uppgav att han taxeringsåret 2007 hade 3.5 miljoner kronor i ytterligare förmögenhet mot vad han tidigare deklarerat.

Dessutom hade han åren 2007 och 2008 ett överskott av kapital på närmare en miljon kronor som han heller inte uppgett tidigare.

Under åren 2005-2013 satt Anders Jansson i styrelsen för Andra AP-fonden, en av fonderna, med säte i Göteborg, som förvaltar svenskarnas pensionspengar. Under samma tid som Anders Jansson satt i styrelsen och förvaltade svenskarnas pensionspengar – hade han alltså obeskattade tillgångar utomlands.

”Kan inte anses lämpligt”

Vi ställer frågan till finansdepartementet som utser styrelsen hur de ser på lämpligheten att en styrelseledamot som förvaltar pensionspengar samtidigt har beskattade tillgångar utomlands? I ett mejl svarar finansministern Magdalena Andersson (S):

”Det kan inte anses lämpligt, eftersom det inte är tillåtet enligt svensk lag att ha dolda, obeskattade tillgångar utomlands.”

”En privatsakt”

När Uppdrag granskning i våras granskade svenskarna med tidigare okända förmögenheter utomlands, hittade de flera tunga spelare inom svenskt näringsliv som hållit undan stora belopp som de skulle ha skattat för. Bland företagen på börsens storbolagslista finns 23 personer i styrelser och koncernledningar som tidigare gjort självrättelser av obeskattade pengar utomlands.

Tillsammans har de hållit undan 51 miljoner i kapital och förvärvsinkomster och 292 miljoner i förmögenhet som de skulle ha skattat för.

När SVT Nyheter Väst försöker nå Anders Jansson för en kommentar får vi beskedet via koncernens pressansvarige att ”det är en privatsak”.

Bodde i Belgien

De tidigare oredovisade pengarna kommer från när han arbetade utomlands. Enligt Skatteverket bodde Anders Jansson i Belgien under åren 1998-1999, men om pengarna härrör sig från den tiden är oklart.

Efter självrättelse fick Anders Jansson betala 300.000 kronor i ytterligare skatt för taxeringsåren 2007 och 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gömda skattemiljarderna

Mer i ämnet