Torsten Fensby har förhandlat med de flesta av världens alla skatteparadis. Foto: SVT

Mannen som satte stopp för skatteflykten

Uppdaterad
Publicerad

Han är mannen som kämpat för att stoppa möjligheten att ha dolda förmögenheter i skatteparadis. Torsten Fensby säger att det har varit en barnlek att ägna sig åt internationell skatteflykt de senaste 30 åren. Idag är det inte lika lätt.

Han är förvånad över att Uppdrag granskning inte ringt honom tidigare när vi tar kontakt. I världens skatteparadis är juristen från Borås en kändis. Det är till stor del hans fel – eller förtjänst – att många svenskar nu riskerar att åka fast för skattebrott – och att tusentals därför valt att redovisa sina tillgångar för beskattning.

Få trodde det skulle lyckas

Under mer än 20 år har han förhandlat med de flesta av världens alla skatteparadis. Först för OECD, sen för Nordiska ministerrådets räkning. 2006 inleddes projektet som få trodde skulle lyckas – att förmå skatteparadisen att släppa på banksekretessen. Tanken var att Sverige och de andra nordiska länderna skulle få ställa frågor när det fanns misstankar om att någon gömde pengar utomlands, och att också få svar.

De gömda skattemiljarderna

– Vi hoppades få avtal med ett par avgörande stater. De mest seriösa offshore-länderna som Jersey, Guernsey och Isle of man.  

Mot alla odds skrev tre av de viktigaste skatteparadisen på. Det nordiska teamet, med Torsten Fensby i spetsen, hyllades internationellt och började förhandla med en lång rad andra skatteparadis. Bollen var i rullning. Och de nordiska länderna fick snart därefter draghjälp av världens ledare inom den mäktiga G20 gruppen som år 2009 sa att banksäkerheten i skatteparadis måste få ett slut.

”En helt ny värld”

Hösten 2015 hade Sverige tecknat avtal med samtliga skatteparadis.

– Det är en helt ny värld i den meningen att vi har avtal med alla finanscentra i världen. Vare sig du klassar de som skatteparadis eller vanliga OECD-länder, så har vi avtal med allihop idag, säger Torsten Fensby.

Nu har han ett nytt mål – att skriva en bok med konkreta förslag över hur Sverige ska fortsätta kampen mot den internationella skatteflykten.

– Jag sitter på kunskap, insikter och erfarenheter som ingen annan har. Och man når en tidpunkt när man vill kunna använda de till att förändra samhället.

Vad är det som står på spel?

– Välfärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gömda skattemiljarderna

Mer i ämnet