Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredaren: ”Det här har vi kommit fram till i korthet” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Förslag: Bensin och diesel ska ha fasats ut senast 2040

Uppdaterad
Publicerad

Fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige senast 2040, föreslår en ny utredning som gjorts på uppdrag av regeringen. Utredaren föreslår även ett nationellt mål om att de nytillverkade personbilar som säljs 2030 enbart ska vara nollutsläppsfordon.

Utredaren Sven Hunhammar har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på ett årtal när fossila drivmedel ska utfasade i Sverige – något som han bedömer som möjligt år 2040, även om han uttrycker att det vore önskvärt om det hann genomföras snabbare än så.

– Klimatfrågan är global och Sverige ställer om i en värld som ställer om, vi måste ställa om på ett sätt som andra också kan genomföra, säger Sven Hunhammar på en pressträff där utredningen överlämnas till miljöminister Per Bolund (MP).

Själva utfasningen ska genomföras genom en kombination av tre faktorer, berättar Sven Hunhammar.

– Strategin bygger på att elektifiera så långt det går, minska trafiken där det är möjligt och använda hållbara förnybara drivmedel där det är svårt att elektrifiera.

Föreslår mål – inget nationellt förbud

Inom Sverige föreslår utredaren även ett mål om endast nollutsläppsfordon (NUF – fordon utan koldioxidutsläpp från avgasröret vid körning) i nybilsförsäljningen av personbilar 2030.

– På nationell nivå, för att driva på utvecklingen i Sverige men också i EU, förslår vi ett riksdagsbundet mål för att göra politiken tydlig vilka mål vi strävar mot.

Något nationellt förbud föreslås däremot inte i utredningen.

– Det är svårt ur EU-rättslig synpunkt, vi har fri rörlighet av varor och tjänster så det är svårt för en enskild medlemsstat som Sverige att i EU införa ett förbud, säger Hunhammar.

Han förslår däremot att Sverige ska driva på att personbilar med förbränningsmotor ska fasas ut i nybilsförsäljningen i hela EU från 2030 – eller senast 2035.

Målet om endast nollutsläppsfordon gäller nya personbilar och inte hela fordonsflottan eller begagnatmarknaden.

Hör utredaren berätta mer om utfasningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.