I dag tar socialminister Annika Strandhäll emot förslag om en mer modern föräldraförsäkring. Foto: TT

Förslag: Antalet öronmärkta pappamånader förlängs från tre till fem

Uppdaterad
Publicerad

Antalet öronmärkta pappamånader ska öka från tre till fem, föreslår utredningen om en mer modern föräldraförsäkring. – Tittar vi historiskt är det reservering av månader och dagar som har haft den stora effekten på jämställdheten, säger regeringens utredare Lars Arrhenius.

Fem månader reserveras för vardera förälder, ersättningen på lägstanivån slopas och möjligheterna för olika familjekonstellationer förbättras. Dessutom minskar det totala antalet föräldraledighetsdagar.

Det var huvudförslagen när utredningen om en mer modern föräldraförsäkring överlämnades till socialminister Annika Strandhäll (S) i dag.

Fler pappamånader

Fem månader, totalt 151 dagar, bör reserveras till vardera vårdnadshavare, föreslår regeringens utredare Lars Arrhenius.

Det är en kraftig höjning från tre månader, eller 90 dagar, som i dag är vikta åt vardera förälder.

Socialminister Annika Strandhäll (S) konstaterade inför överlämnandet att dagens uttag av föräldraförsäkringen är för ojämställd. 

– Vi har en situation där mammor fortfarande tar ut 75 procent av alla dagar. Och tittar vi på barn under två år ser vi att mammor tar upp nästan 90 procent av tiden med de små barnen, säger hon.

Överlåta dagar

Utredningen, som tillsattes i februari 2016, har framför allt omfattat tre områden; hur föräldraförsäkringen kan bli mer jämställd, hur reglerna kan förenklas och hur den bättre kan anpassas till olika familjekonstellationer.

I utredningen föreslås bland annat att gruppen som kan ta del av föräldrapenning utökas till att också innefatta sambo – utan krav på att föräldern och sambon ska ha varit gifta eller ska ha eller haft barn tillsammans – samt att 30 dagar per förälder ska vara fria att överlåta till någon annan.

– Det kan vara morfar eller någon annan närstående, säger utredaren Lars Arrhenius.

Sitter den ena vårdnadshavaren i fängelse finns möjlighet att ge samtliga dagar till den andra föräldern.

Färre dagar

Det totala antalet dagar föreslås också bli färre. I dag har föräldrarna tillsammans 480 dagar plus 10 så kallades ”pappadagar” vid barnets födelse. I det nya förslaget skippas pappadagarna och föräldrarna får tillsammans totalt 460 dagar, alltså 30 dagar färre än idag.

Lägstanivån slopas

Utredningen föreslår också att de 90 dagar där man får ersättning på lägstanivå ska slopas.

”Ersättningen för lägstanivådagarna är så låg att den i många fall inte fungerar som ersättning för förlorad arbetsinkomst.” står det i utredningen.

Foto: Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.