Sparekonomen Frida Bratt tycker förslaget är enormt olyckligt. Även Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson är kritisk. Foto: TT

Förslag om tak på ISK-konton får kritik: ”Häxjakt på vanliga människor”

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk arbetsgrupp föreslår att den populära sparformen ISK ska ”begränsas kraftigt” – något som väckt starka reaktioner. Sparekonomen Frida Bratt menar att ett sådant förslag riskerar att slå mot vanliga småsparare i stället för höginkomsttagare:

– Det blir en häxjakt på vanliga människor som lägger undan en liten del av sin lön.

Förslaget om begränsat ISK-sparande har tagits fram av en arbetsgrupp som leds av finansminister Magdalena Andersson (S).  Det är ett av flera förslag i en underlagsrapport med namnet ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa”, och är alltså inget färdigt politiskt förslag.

I rapporten skriver arbetsgruppen att införandet av investeringssparkonton har gjort ”köp av aktier och fonder alltför skattemässigt förmånligt”.  Gruppen föreslår ett tak på sparande i ISK, men någon summa specificeras inte.

”ISK ska begränsas kraftigt. Samtidigt behöver reglerna för kapitalförsäkringar reformeras”, skriver gruppen.

Kritiseras av oppositionen

Förslaget har mötts av kraftig kritik bland politiska motståndare och intressegrupper.

”Socialdemokraterna ger besked om att de kraftigt vill begränsa ISK. Det betyder att det blir svårare för den som vill köpa sin första bostad, spara till pensionen eller bara öka tryggheten i vardagen”, skriver Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, i ett Twitter-inlägg.

”Obegripligt att ge sig på småsparare”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tycker att förslaget är ”enormt olyckligt”.

– Det stora problemet är att det träffar vanliga pensionssparare, personer som har lagt undan en liten del av sin lön varje månad för att få en lite bättre pension eller för att spara till sina barn. Det träffar inte ”de rika”, för att de rika använder inte ISK-konton, säger hon.

Hon menar att införandet av ISK-sparandet har varit ”enormt viktigt” just för att det underlättat för fler grupper att spara på börsen.

– Jag fick faktiskt läsa det här både en och två gånger för att jag tycker att det är obegripligt att ge sig på småsparare på det här sättet.

Finansministern: ”Är inte beslutad politik”

I ett skriftligt uttalande till SVT säger finansminister Magdalena Andersson att förslagen i rapporten handlar om att stärka välfärden, höja pensionerna och öka tryggheten i sjukförsäkringen. I detta finns bland annat förslag om hur de med allra högst inkomster kan bidra mer.

”Idéerna i underlagsrapporten är inte beslutad politik och den innehåller inte något förslag om konkret tak för ISK-sparandet. Arbetsgruppen understryker just syftet med ISK som ett enkelt sparande för vanligt folk”.

Det här är ISK

Sparformen infördes 2012 med avsikt att förenkla för privatpersoner när det gäller sparande i aktier och fonder.

Med ett investeringssparkonto, ISK, kan du spara i fonder, aktier och värdepapper.

ISK är schablonbeskattat, vilket innebär att du betalar en årlig skatt på det sammanlagda värdet av tillgångarna på kontot, oavsett hur mycket du handlar. Det kan jämföras med aktie- och fondkonton där man betalar 30 procent på vinsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.