Flera resebolag släpar efter med återbetalningar för inställda paketresor till följd av coronapandemin. Foto: Pernilla Edholm/SVT, Håkon Mosvold Larsen/TT

Förslag: Statliga lån till resebolag för att återbetala resor

Publicerad

Resebolagen släpar efter med återbetalningar för inställda paketresor till följd av coronapandemin. För att resenärerna ska få tillbaka sina pengar snabbare föreslår regeringen att resebolagen ska kunna ansöka om statliga lån.

– Det är fortfarande många som väntar på sina pengar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Om en paketresa ställs in eller avbokas har resenärerna rätt att få tillbaka pengarna inom två veckor.

Men under coronapandemin har resebolagen släpat efter med återbetalningarna. Enligt beräkningar ligger den totala skulden på 675 miljoner kronor. Allmänna reklamationsnämnden har samtidigt fått in nära fem gånger så många anmälningar om paketresor jämfört med förra året.

Därför föreslår regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att resebolagen ska kunna ansöka om statliga lån för att resenärerna ska få tillbaka sin pengar snabbare.

– Det är fortfarande många som väntar på sina pengar från inställda resor. Jag vet att paketresebolagen gör sitt bästa i det här ansträngda läget och därför går vi in med det här lånet så att konsumenterna får tillbaka sina pengar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Inte enskilda flygbiljetter

Paketresearrangörerna kan ansöka om statliga lån för inställda resor under perioden mars till och med sista januari nästa år, men resan ska ha varit betald före den sista oktober i år. Det statliga lånet gäller däremot bara för resepaketen, inte enskilda flygbiljetter.

– De som arrangerar paketresor ligger ofta själva ute med pengar till hotell och flygbolag. Om man inte själv får tillbaka pengar då är det också svårt att göra rätt för sig gentemot konsumenterna. Det är därför vi hjälper till med det här lånet, säger Ibrahim Baylan (S) och fortsätter:

– Sedan är mina förväntningar att flygbolag och hotellkedjor som inte betalat betalat tillbaka till konsumenterna faktiskt gör det.

Förslaget skickas ut på remiss i morgon men innan förslaget kan gå igenom behöver det godkännas av EU-kommissionen. Det är Kammarkollegiet som ska hantera lånen som ska betalas tillbaka inom sex år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.