Första flyktingtälten sätts upp nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Redan under nästa vecka kommer de första tälten för flyktingar att sättas upp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Tälten sätts sannolikt upp i Revingehed, nära militärfältet P7, öster om Lund i Skåne, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

De 75 planerade tälten ska inhysa 375 flyktingar och fungera som ankomstboende. MSB har redan i dag verksamhet och personal på platsen. Behovet är störst i södra Sverige och det är där myndigheten koncentrerar sin insats.

Rymmer fem personer

De eluppvärmda tälten på 25 kvadratmeter rymmer upp till fem personer vardera, i ett separat sov- respektive vardagsrum.

#flykt

Tälten finns i dagsläget på MSB:s lager i Kristinehamn och kommer sannolikt sättas upp i Revingehed, nära militärfältet P7, öster om Lund i Skåne, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Många förberedelser

Minst 35.000 sängplatser skulle kunna få plats i tälten, säger Migrationsverkets samordnare Tolle Furegård till Reuters.

– Vi är beredda att sätta upp dem i nästa vecka. Det är ganska mycket som ska till, man måste ha mat, toaletter, säkerhet och vi tittar på möjligheten till internet, säger Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef på MSB till SVT Värmland.

Ska klara vinterkylan

Tälten ska även kunna klara svenskt vinterväder.

– Tälten är gjorda för att klara både varma och kalla förhållanden med ett jämnt inomhusklimat, säger hon.

Flertalet av tälten användes under MSB:s insats efter tyfonen på Filippinerna 2013.

– Det är precis det här vi brukar göra utomlands när det hänt någon stor olycka någonstans, säger Zackrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet