Andersson historisk – valdes och avgick samma dag

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) blev på onsdagsmorgonen historisk när hon med minsta möjliga marginal valdes till Sveriges första kvinnliga statsminister. Knappt åtta timmar senare höjdes den politiska dramatiken ytterligare en nivå: Andersson begärde sig entledigad.

Glastak beskrevs som krossade och gratulationer haglade efter beskedet: Sverige har röstat fram sin första kvinnliga statsminister. Men hurraropen fastnade i halsen.

Snart förvandlades S-ledarens glädjetårar till ett sammanbitet uttalande. Magdalena Andersson begärde sig entledigad från stasministerposten innan hon ens hann tillträda. 

”För mig handlar det om respekt”

Den första smällen kom på eftermiddagen. Regeringens budget föll och oppositionens alternativ, från M, KD och SD, klubbades igenom. 

Regeringskollegan Miljöpartiet kunde inte acceptera utsikten att regera på en borgerlig budget och valde därför att lämna regeringen, vilket gör att en ny statsministeromröstning måste genomföras.  

Kort efter MP:s besked kom bomben från Magdalena Andersson.

– Jag har nu träffat talmannen och begärt att bli entledigad från befattningen som statsminister, meddelade hon på en pressträff.

Andersson uppgav samtidigt att hon fortsatt är intresserad av att leda en socialdemokratisk enpartiregering.

– Enligt praxis så bör koalitionsregering avgå om ett parti väljer att lämna regeringen. Trots att det parlamentariska läget är oförändrat behövs det prövas på nytt, sade hon och fortsatte:

– För mig handlar det om respekt, jag vill inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet.

Löfven leder återigen Sverige

Magdalena Andersson skulle formellt ha tillträtt med sina rödgröna regering nu på fredag. I stället blir det återigen dags för riksdagens talman Andreas Norlén att inleda en ny process för att hitta en statsminister. Mer konkreta besked om processen kommer under torsdagseftermiddagen, enligt ett pressmeddelande.

MP, C och V har uppgett att partierna kommer att stötta Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning.

Nu leder Stefan Löfven Sverige i en övergångsregering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.