Miljöpartiet lämnar regeringen – ny statsministeromröstning kan vänta

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet väljer att lämna regeringssamarbetet efter att oppositionens budget klubbats igenom i riksdagen. Språkröret Märta Stenevi menar att högerbudgeten slaktar klimatarbetet och Per Bolund påtalar att den förhandlats fram med ett ”högerextremt” parti.

– Vi är överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande, säger Per Bolund på en pressträff.

Bara timmar efter att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson röstades igenom till Sveriges första kvinnliga statsminister kom nederlaget. Regeringens budget föll och högeroppositionens alternativ klubbades igenom.

Miljöpartiet anser inte att det kan sitta med i en regering som styrs av en budget som lagts fram av M, KD och SD. Miljöpartiet väljer därför att lämna regeringssamarbetet.

Regeringskrisen vintern 2021

– Nu har riksdagen röstat igenom en budget som har förhandlats fram med ett högerextremt parti. Det är något vi djupt beklagar. Vi är överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund på en pressträff.

”Måste kunna se våra väljare i ögonen”

Centerpartiet valde att lägga ned sina röster i onsdagens budgetomröstning, vilket öppnade för att oppositionens förslag kunde röstas igenom. Enligt C-ledaren Annie Lööf hade regeringens förslag inneburit en alltför kraftig vänstersväng.

– Trots att vi har svarat upp mot Centerpartiets krav så har de valt att i sista stund släppa fram en SD-budget som gör skillnad på folk och folk och som slaktar klimatarbetet, säger MP:s språkrör Märta Stenevi och fortsätter:

– Vi inte kan sitta i en regering som tvingas genomföra en budget som SD förhandlat fram. Vi måste kunna se våra väljare i ögonen och känna stolthet över den politik som förs, säger hon.

MP ställer sig bakom Andersson i ny omröstning

Stenevi uppger också att MP är berett att ställa sig bakom Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning, vilket nu blir aktuellt i och med att MP träder ur regeringssamarbetet. Magdalena Andersson har nu avgått till följd av avhoppet, vilket är praxis om ett regeringsparti lämnar.

– Det är ett unikt läge i svensk politik, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein strax efter MP:s besked.

Redan på onsdagseftermiddagen kom signaler från MP om att partiets framtid i regeringen var osäker. Oppositionens budget innehåller bland annat förslag till skattesänkningar på bensin och diesel, vilket MP är mycket kritiskt till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskrisen vintern 2021

Mer i ämnet