Åkesson (SD): ”Anmärkningsvärt att kurdisk kommunist avgör”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh var en av dem som tryckte grönt för Magdalena Andersson vid statsministeromröstningen idag. SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att det är “anmärkningsvärt att en kurdisk kommunist avgör”. 

– Att min etnicitet avgör säger mycket om Sverigedemokraterna, säger Amineh Kakabaveh till SVT Nyheter. 

Det var med små marginaler som Magdalena Andersson (S) röstades fram som statsminister i riksdagen på måndagen. Totalt röstade 173 ledamöter idag nej till Andersson som statsminister, eftersom en L-ledamot lade ner sin röst så blev det med två rösters marginal som S-ledaren blev vald.

”Ser väldigt illa ut”

Strax efter omröstningen kallade Jimmie Åkesson (SD) det för “anmärkningsvärt” att den politiska vilden Amineh Kakabaveh var en av dem som tryckte grönt och släppte fram Andersson. 

– Det är anmärkningsvärt att det är en kurdisk kommunist som avgör, det är inte så det ska gå till. Man vinner alltså den här omröstningen med en rösts marginal och den bygger på att man har slutit någon slags uppgörelse om att man ska fördjupa relationen med det kurdiska kommunistpartiet PYD som har kopplingar till PKK, sade han och fortsätter: 

– Det kommer naturligtvis att påverka Sveriges utrikesrelationer. Det ser väldigt illa ut och framförallt är det inte kurdiska kommunister som ska avgöra vem som ska bli Sveriges statsminister.

”Inte förvånad att min etnicitet ligger i fokus”

Amineh Kakabaveh är inte förvånad över orden. 

– Jag blir inte förvånad över att min etnicitet ligger i fokus, men jag blir förvånad eftersom SD själva säger att de stöder kurderna i kampen mot Daesh. Samma parti som han pratade om idag, PYD, träffade de 2019. Det säger mycket om vilken koll Jimmie Åkesson har, säger hon till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna har nyligen meddelat att man ska fördjupa relationerna med PYD och att Kakabaveh ska ingå i den grupp som ska arbeta med detta.

– Jag lägger mig inte i Socialdemokraternas relationer med någon, säger Kakabaveh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.