Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L): ”Beklagligt och sorgsamt” Foto: TT

L-politiker gick emot partilinjen – ”har obegripligt ändrat sig”

Uppdaterad
Publicerad

I talarstolen före statsministeromröstningen var Liberalerna öppna med att partiet skulle rösta rött för Magdalena Andersson (S). Men riksdagsledamoten Nina Lundström trotsade partilinjen och tryckte gult.

– Det är beklagligt och sorgsamt, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson.

Många väntade sig samma röstsiffror när måndagens nya statsministeromröstning ägde rum. Men vid sammanställningen hade 173 av M, KD, SD och L:s samlade 174 mandat röstat emot Magdalena Andersson.

Liberala riksdagsledamoten Nina Lundström valde att trycka gult och därmed lägga ner sin röst.

– Det beklagar jag. Vi ska uppträda enigt och tillsammans, och det gjorde vi i onsdags. Den här personen har obegripligt ändrat sig. Det är samma uppställning och samma logik tycker jag, så det är tråkigt, säger Johan Pehrson.

Enligt Pehrson hade Nina Lundström inför omröstningen meddelat ledningen om att hon ändrat sig.

– Det var ingen blixt från klar himmel. Men likväl är det beklagligt och sorgsamt, säger Johan Pehrson.

Gick emot partiet i somras

Det är inte första gången Nina Lundström väljer att gå emot Liberalernas partilinje. Även vid statsministeromröstningen i somras om Stefan Löfven avstod Lundström, som tillhör Stockholms läns valkrets och är ordinarie ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

På sin blogg skriver Nina Lundström att hon valt att rösta gult, bland annat för att stå fast vid det löfte hon gav sina väljare inför valet 2018 om att inte samarbeta eller regera med Sverigedemokraterna.

”Omröstningen handlar om att bedöma om man kan tolerera talmannens förslag. Jag ser inga andra realistiska alternativ i detta svåra parlamentariska läge”, skriver Lundström.

Ställer inte upp i valet

Hon har även bestämt sig för att inte ställa upp i nästa års val.

”Jag har valt att ta konsekvenserna av att hedra vallöften och principer. Jag kandiderar därmed inte alls i nästa val. Trots stort stöd bland medlemmar i regionen. Jag har lämnat interna uppdrag för att ge styrelser möjlighet att forma valrörelsen utifrån det nya vägvalet”, skriver Lundström.

För utfallet i statsministeromröstningen spelade Lundströms gula röst ingen roll. Totalt 176 riksdagsledamöter släppte fram Magdalena Andersson, medan 173 ledamöter röstade rött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.