Ulf Kristersson (M): ”Det är makten till varje pris”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) bedömer att hon kan styra landet, trots att oppositionens budget vann. Moderatledaren Ulf Kristersson skulle avgå i motsvarande sits.

– Det är makten till varje pris, säger Ulf Kristersson i SVT:s Morgonstudion.

På måndagen kan Magdalena Andersson (S) på nytt bli vald till ny statsminister. Klart är att den budget hon i så fall får regera med inte är hennes egen, utan budgetförslaget från M, KD och SD.

Av de 74 miljarder som regeringen tänkt att lägga på reformer omfördelas 20 miljarder. Försvinner gör förslag som familjeveckan, skydd av skog och stöd för nya bostäder, och ersätts av bland annat sänkt bensinskatt, jobbskatteavdrag och mer pengar till rättsväsendet.

Viktigaste instrumentet

Magdalena Andersson valde trots budgetförlusten inte att avgå utan bedömde att skillnaderna inte var för stora. Ett val Ulf Kristersson (M) aldrig hade gjort.

– Tycker man inte att det har någon betydelse, då säger man ju i praktiken att ”jag vill regera oavsett vilken politik det är”. Det är väl lite det intrycket man får av Socialdemokraterna just nu, det är makten till varje pris, säger Kristersson, som säger att budgeten är det viktigaste instrumentet en regering har.

– Jag hade inte accepterat det, säger han.

”Hela Sverige är väl blågult”

Under Sverigedemokraternas landslagar i helgen har samarbetet med M och KD kallats för det blågula blocket. Men Ulf Kristersson vill inte sätta något namn på oppositionspartierna vars budget nu ska gälla.

– Hela Sverige är väl blågult. Poängen är att här finns det fyra partier som vill ha maktskifte och har en gemensam färdriktning i ett antal stora frågor, säger Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.