Experter: Turbulensen har skadat förtroendet för politiken

Publicerad

Den dramatiska händelseutvecklingen i politiken kan minska förtroendet för politiker och demokratin. Det menar statsvetare som SVT har pratat med.

– Jag är ganska övertygad om att det påverkar tilltron till politiken negativt, säger statsvetaren Tommy Möller.

Gårdagen har beskrivits som en av de mest dramatiska dagarna i svensk politisk nutidshistoria. Händelser som kan ge negativa konsekvenser för demokratin.

– Det finns en överhängande risk att förtroendet för det politiska systemet minskar. Jag tror att många människor har svårt att förhålla sig till alla turer och låsningar som leder till märkliga konsekvenser, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Regeringskrisen vintern 2021

– Många känner sig nog förvirrade och det är verkligen inte konstigt. Vem har sagt vad? Vem har lovat vem vad? Vem är irriterad på vem och så vidare, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Kan nyttja budgetförlusten

Att Socialdemokraterna troligtvis kommer att regera på en budget som inte fullt ut är deras egen och därmed bli tvungna att genomföra politik som de inte vill ha kan Magdalena Andersson använda till sin fördel, menar Jenny Madestam.

– Om det inte går så bra under våren för Magdalena Andersson så kan hon argumentera för att hon styr utifrån en budget som hon inte själv önskat. Att hon är bakbunden av andras förslag.

Svårutrett för väljarna

Men just det, att partierna skyller på varandra, kan leda till en stor frustration bland väljarna menar statsvetarna.

– Om det är något som väljarna är allergiska mot så är det när man skyller på varandra, säger Jenny Madestam.

– Det blir väldigt svårt för väljarna att utkräva ansvar när partierna hävdar att problemen vi ser i samhället inte är deras utan en konsekvens av andra partier eller regeringars handlande, säger Tommy Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskrisen vintern 2021

Mer i ämnet