Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talmannens kritik mot Miljöpartiet Foto: Jessica Gow, TT

Talmannen: Jag beklagar djupt det som hände

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens förvirrande dag i svensk politik hade kunnat undvikas.

Det menar talmannen Andreas Norlén som riktar hård kritik mot Miljöpartiet för att inte på förhand ha flaggat för att hoppa av regeringen.

– Hade jag fått veta det hade vi sluppit den turbulens som uppstod, säger talmannen.

Efter gårdagens politiska turer får Magdalena Andersson (S) en ny chans att bli statsminister. Under torsdagens pressträff varnade talmannen för att omkastningarna kan ha skadat den demokratiska processen.

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling som hände under gårdagen, säger Andreas Norlén och fortsätter.

– Jag tror att det faktum att riksdagen valde en statsminister på morgonen som sju timmar senare avgår verkar obegripligt för svenska folket.

Informerade inte

Talmannen menar att händelseutvecklingen hade kunnat undvikas på förhand. Hade Miljöpartiet under talmansrundorna informerat att man skulle hoppa av regeringen om budgeten inte gick igenom, så hade han bytt ordning på onsdagens omröstningar. 

– Hade jag fått veta det fanns ett villkor kopplat till budgeten, så hade jag skjutit på statsministernominering och lagt den efter budgetvoteringen. Då hade vi sluppit den turbulens som uppstod, säger Norlén, som även är självkritisk till att inte ha tagit reda på det.

– Så här i efterhand borde jag ha tydligare ställt frågan till Miljöpartiet. Men det här var så pass viktigt villkor att det borde ha lyfts fram till mig, säger han.

”Behövde kommentera det”

Att en talman öppet går ut och kritiserar ett enskilt partis agerande hör inte till vanligheterna. Andreas Norlén menar att han vill företräda alla partier i riksdagen, men att kritiken mot Miljöpartiet är befogad.

– Jag tyckte att det som hände var så pass anmärkningsvärt och så pass förtroendeskadligt för hela det politiska systemet att jag behövde kommentera det, säger Norlén.

Stenevi: Lite förvånad

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tycker att det är tråkigt att höra den starka kritik som riktas mot partiet. Hon blev även förvånad då partiet, vid tidpunkten för talmansrundorna, inte hade för avsikt att lämna regeringen utan räknade med att budgeten skulle gå igenom.

– Beslutet togs efter statsministeromröstningen, men vi hade en diskussion de senaste dygnen när vi började få signaler om att Centerpartiet kanske svajade i inställningen till vår budget. Men det var inget vi visste och kunde agera på, säger Stenevi.

Riksdagen röstar på nytt om Magdalena Andersson (S) som statsminister på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskrisen vintern 2021

Mer i ämnet