Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns både nervöst och spännande” – Hör förstagångsväljarna Fatma Quershi och Elina Aslani Asl. Foto: SVT

Förstagångsväljarna Fatma och Elina: Stort och viktigt att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Hela 430 000 får på söndag rösta för allra första gången, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det är det största antalet förstagångsväljare hittills. Men hur viktig är väljargruppen och vad tycker de unga själva?

– Det är stort, säger Elina Aslani Asl i SVT:s Morgonstudion.

I år är det rekordmånga förstagångsväljare som får lägga sina röster, till och med 40 000 fler än i valet 2018. Två som röstar för första gången är Fatma Quereshi och Elina Aslani Asl.

– Det känns nervöst och spännande, säger Fatma Qureshi i Morgonstudion.

– Det är stort. Det är viktigt att uppskatta att man har möjligheten, säger Elina Aslani Asl.

Stora skillnader inom gruppen

Oskar Hultin Bäckersten är statsvetare vid Uppsala universitet. Han konstaterar att förstagångsväljarna är en viktig grupp, och den största hittills till antalet, men att den utgör knappt 6 procent av befolkningen.

– Det är en liten grupp sett till hela valmanskåren i stort. I den här gruppen, som bland unga väljare generellt, är valdeltagandet något lägre. Men det är stora skillnader inom gruppen också, säger han i Morgonstudion.

– Vissa saker kan man säga karaktäriserar de unga väljarna på gruppnivå: att man har något lägre politiskt intresse, något lägre kunskap kring politiken och deltar i politik i lite lägre utsträckning, både vad gäller val och andra typer av politiskt deltagande, och särskilt i partierna.

”En demokratisk rättighet”

I något högre utsträckning bestämmer sig unga väljare även senare, enligt Hultin Bäckersten.

Men inget av detta stämmer in på Fatma Qureshi och Elina Aslani Asl, som redan vet vilket parti som ska få deras röst.

Några andra som ser fram emot att rösta för första gången är Karolina, Felicia och Emilia från Jönköping.

– Det är ju en demokratisk rättighet att få gå och rösta. Jag tycker att det känns jättespännade att faktiskt få utnyttja den rättigheten, säger Emilia Ström till SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.