Förstörandelagen gav rekordbeslag

Publicerad

Tullen har aldrig tidigare beslagtagit så mycket syntetiska droger som efter införandet av den så kallade Förstörande-lagen.
Nu, två år efter införandet, betecknas lagen som en succé.

Så sent som för två år sedan kunde tillverkarna ändra en enda liten beståndsdel i en narkotikaklassad drog, så blev drogen plötsligt laglig igen. Men genom Förstörandelagen kan myndigheterna nu omhänderta och förstöra misstänkta substanser innan de narkotikaklassats.

– Jag tror inte det finns något annat ställe i världen med en så här hård lagstiftning. säger Mikael Lindgren, operativ chef för Tullen i Stockholm.

Premiäråret 2011 tog Tullen 42 kilo pulver och 36.000 tabletter, siffror som i fjol steg till 74 kilo och 67.800 tabletter.

– Det är främst yngre personer födda på 80- och 90-talet som beställer de här grejerna från utländska sajter. Det är svårt att få fast dem som ligger bakom försäljningen, det kan vara utländska servrar och hemsidor, fast texterna står på svenska, säger Mikael Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer