Jan Salestrand Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försvaret avfärdar kritiken från Riksrevisionen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Försvaret är Riksrevisionens kritik mot den militära insatsförmågan felaktig.

– Vi har hittills klarat våra uppgifter väl, säger Jan Salestrand, chef för Högkvarteret på Försvarsmakten.

Enligt Salestrand är Riksrevisionens kritik mot Försvarets förmåga att leva upp till politikernas krav baserad på kvantitet medan man inte talar något om kvaliteten på de insatser som Försvarsmakten gjort.

Riksrevisionen har, menar Salestrand, riktat in sig på att Försvarsmakten inte klarar regeringens krav att på några års sikt hålla 2.000 soldater kontinuerligt insatta.

Klarat beredskapen

Jan Salestrand säger till SVT att Försvarsmakten klarat att hålla den nationella beredskapen och samtidigt genomföra internationella insatser av hög kvalitet.

– Försvarsmakten har de senaste tio åren haft mellan 800 och1000 insatta internationellt och insatserna som genomförts är av högsta kvalitet i internationella jämförelser. Det visar inte minst våra insatser i Afghanistan, Adenviken och Libyen, säger Jan Salestrand, i en kommentar på Försvarsmaktens webbsida.

Riksrevisionen skriver också i sin rapport att de internationella insatserna riskerar att försämra den nationella beredskapen. Inte heller den kritiken anser Jan Salestrand träffar målet.

– När politikerna kommer med en begäran om en internationell insats gör vi en bedömning. Om vi inte skulle klara den nationella beredskapen på grund av en internationell insats skulle vi säga ifrån, säger Jan Salestrand till SVT.

Beredskapen inte påverkad

De insatser som hittills genomförts har enligt Salestrand inte påverkat den nationella grundberedskapen.

Han påpekar också att om säkerhetsläget i vårt närområde skulle skärpas allvarligt är det inte troligt att regeringen skulle vilja skicka ut soldater i en internationell insats.

Det betyder dock inte att Jan Salestrand är helt nöjd. Försvarsmakten har sagt att man behöver högre anslag för att klara politikernas krav på sikt. Något som bland andra statsministern ställt i utsikt.

– Men det handlar inte om insatsberedskapen och de 2.000 soldaterna utan om försvarsförmågan i stort, säger Jan Salestrand.

Enström: Försvarsmakten har levererat

Försvarsminister Karin Enström tycker liksom Jan Salestrand att man inte ska stirra sig blind på siffrorna. Hon anser att det viktigaste inte är om försvaret skulle klara av att ha 2.000 man engagerade i olika insatser samtidigt, utan att Försvarsmakten hittills klarat av sina internationella uppdrag på ett bra sätt.

– Det viktiga är inte att stirra sig blind på exakta siffror utan att titta på den samlade effekten, säger hon.

– Det viktiga är att de har levererat och de fortsätter att leverera. Det jag ser är jag stolt över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer