Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi tränar för att göra det möjligt att kunna få hjälp från USA, säger Anders Löfberg, chef för försvarets specialförband. Foto: Försvarsmakten

Försvaret avslöjar: Håller hemliga övningar med USA

Publicerad

Svenska och amerikanska soldater övar i Sverige just nu. För första gången avslöjar nu Försvarsmakten vad det egentligen handlar om.

Hemliga amerikanska och svenska specialförband ska lära sig att samarbete i händelse av en konflikt i vårt område.

– Vi har övat med specialförband från USA tidigare, men inte alls på den komplexa nivå som vi nu har nått, säger Anders Löfberg, som är chef för Försvarsmaktens specialförband.

Specialförband kallas ofta hemliga förband, eftersom de verkar vid sidan av Försvarsmaktens ordinarie verksamhet.

I händelse av en konflikt kan specialförbandsoldater få en omedelbar uppgift att sättas in, ofta bakom fiendens linje, för att exempelvis utföra sabotage, räder eller bedriva underrättelseverksamhet.

– Normalt sett så berättar vi ingenting om våra specialförband överhuvudtaget. Det är en del i att både skydda vår personal och att inte avslöja vilka förmågor vi har, säger Anders Löfberg.

Amerikanska soldater bekantar sig med svenska landskap

Den övning som nu pågår understöds av bland annat marinen och flygvapnet och handlar till stora delar om att amerikanska specialförbandssoldater ska bekanta sig med svenska terrängen, exempelvis den unika skärgårdsmiljön.

Till detta kommer de unika väderförhållanden som finns i vårt land så här års.

Stärker landets försvarsförmåga

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att den här typen av övning stärker vårt lands försvarsförmåga.

– Det här samarbetet är en resurs som innebär att om man väljer att agera i en krissituation så kan man göra det väldigt tidigt och på ett effektivt sätt. Det är också en mycket tydlig signal om en förmågeutveckling som vi nu genomgår i svensk försvarsmakt och som höjer oss i jämförelse med hur det har sett ut tidigare, säger Peter Hultqvist.

Underliggande budskap

Det underliggande budskapet tycks vara att om en främmande makt överväger att ta sig in i Sverige så ska den makten också vara medveten om att amerikanska specialförband som nu också kan den svenska terrängen kan komma till Sveriges undsättning och göra en sådan operation ännu mer kostsam.

Specialförband – vad är det?

Visa

Det finns ingen exakt definition på vad specialförband gör men i korthet kan man säga att de gör sådant som inte ryms inom den normala ramen för försvarets verksamhet.

Det finns inga officiella uppgifter om storleken på specialförbanden eller hur många specialförbandssoldater vi har i landet, och hela verksamheten och dess operationer är hemliga.

Tidigare har svenska specialförband i hög grad agerat internationellt, exempelvis i Kongo, Kosovo, Irak och Afghanistan, men på senare tid har det nationella försvaret blivit viktigare och verksamheten bedrivs nu i högre grad i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer