Försvarsminister Peter Hultqvist Foto: Jessica Gow/TT

Kraftigt höjda försvarsanslag i regeringens proposition

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsanslagen höjs med 40 procent för den närmaste 5-årsperioden, ett antal nedlagda regementen återinrättas samt Antalet värnpliktiga ska utökas till 8 000 per år. Det framgår av regeringens försvarsproposition som tidigare idag presenterades av försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det här är den största procentuellla ökningen av försvarsanslagen sedan 1950-talet, sade Peter Hultqvist.

Enligt Hultqvist kommer den nya propositionen leda till att försvarets operativa förmåga ökar men också att Sveriges internationella militära samarbeten fördjupas.

Propositionen ”Totalförsvaret 2021-2025”, vars innehåll till stor del var känt sedan tidigare, bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Den innebär att försvarsbudgeten utökas med 27 miljarder under perioden 201-2025, en ökning med 40 procent. Tillsammans med de ökade försvarsanslag som getts 2014-2020 så kommer anslagen ha stigit med hela 85 procent fram till 2025, enligt försvarsministern. 

Flera nedlagda regementen återinrättas, bland annat i Kristinehamn, Uppsala, Göteborg, Falun och Sollefteå. Antalet värnpliktiga kommer också att klättra, till 8 000 per år.

De kraftigt ökade försvarsanslagen har enligt Peter Hultqvist sin grund i ett försämrat säkerhetspolitiskt läge under de senaste åren.

 – Ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas, sade Hultqvist.

Propositionen innehåller ökade anslag till alla försvarsgrena, inklusive civilförsvaret, med tonvikt på armén. Den ger dessutom regeringen mandat att fördjupa de internationella militära samarbeten Sverige har med bland annat de Nordiska länderna, Storbritannien och Nato. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.