Rysk Su-27 fotograferad på nära håll från svenskt signalspaningsflygplan. Bilden är från 2014. Foto: TT

Försvaret: Färre kränkningar av svenskt territorium

Uppdaterad
Publicerad

16 kränkningar av svenskt territorium inträffade 2017. Det är färre än 2016, då det inträffade 20 kränkningar, uppger Försvarsmakten.

På bara en vecka i augusti 2017 inträffade tre kränkningar av svenskt territorium.  Två ryska stridsflygplan genomförde operationer öster om Gotland och passerade in på svenskt territorium.

Två dagar tidigare hade ett amerikanskt stridsflygplan genomfört lufttankning söder om Blekinge. När lufttankningen var klar befann sig det amerikanska planet innanför svenskt territorium.

Även ett amerikanskt signalspaningsflygplan hade passerat in på svenskt luftrum utan diplomatiskt tillstånd några veckor tidigare.

”Adminstrativ natur”

Försvarsmakten uppger att en stor del av brotten mot tillträdesförordningen är av ”administrativ natur”. Under 2017 inträffande 16 fall.

– Många är sådana som kan uppstå när man gör fel inom ramen för redan givet tillstånd, till exempel tidspassning eller att man kommer för tidigt eller att man inte anmält rätt antal fordon, säger Jon Wikingsson som är operationsledare i Försvarsmakten.

Det kan jämföras med 20 överträdelser av tillträdesförordningen 2016. Enligt Försvarsmakten finns flera förklaringar till ett kräkningarna minskat.  En av förklaringarna är att militärövningar flyttat närmare andra länder, säger operationsledaren Jon Wikingsson.

Medvetna eller omedvetna

Försvarsmakten vill inte uppge hur många av kränkningarna som varit av ”administrativ karaktär”. Det finns även överträdelser som kan vara medvetna eller omedvetna. Gemensamt är att de inte har föregåtts av en tillståndshantering.

Ett exempel är felnavigering säger Wikingsson. Men underlaget är för litet för att dra några slutsatser eftersom alla ärende är lika i juridisk mening, säger han.

– Alla är lika inför svensk lag. Det finns inte mindre allvarliga överträdelser. Vi hanterar överträdelser lika, säger Jon Wikingsson,

Foto: SVT Design

Nationer hemliga

Försvarsmakten vill inte heller uppge vilka nationer som kränkt svenskt territorium och tillägger att överträdelserna under 2017 inte ska tas som argument för att det blivit lugnare i Sveriges närområde.

– Verksamheten i vårt område har ökar. Det är fler och fler länder som uppträder i vårt närområde. säger han.

Svenska kränkningar

Sveriges kräkningar av andra länder territorium har också minskat. I mars 2017 kränkte ett svenskt statsluftfartyg danskt luftrum. Det kan jämföras med fyra svenska kräkningar 2016 av norskt, danskt, finskt och portugisiskt territorium.

1 februari – söder om Karlskrona (luft)

7 mars – nordväst om Strömstad (luft)

22 april – väster om Tjörn (luft)

27 april – söder om Skåne (luft)

17 maj – Tjörn (sjö)

31 maj – Skåne (mark)

30 juli – söder om Skåne (luft)

21 augusti – söder om Torshamn (luft)

23 augusti – öster om Gotland (luft)

23 augusti – söder om Blekinge (luft)

25 september – söder om Skåne (luft)

2 oktober – Ystad (mark)

27 oktober – nordväst om Karlstad (luft)

7 november – sydväst om Skanör/Falsterbo (luft)

15 november – Västervik (luft)

När statsägt fartyg, flygplan eller annat icke-kommersiellt fordon passerar in i svenskt territorium utan tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.