Var tionde plats till utbildningen för specialistofficerare är tom. Svenska soldater föredrar att åka till Mali eller hoppar av utbildningen efter att de har deltagit i den miltära insatsen i Mali, uppger Försvarsmakten. Foto: TT

Militären kan inte fylla utbildningsplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningen av specialistofficerare går trögt. Tio procent av platserna var tomma vid Försvarsmaktens senaste antagning.

– Vi måste följa det här oerhört noga. Det finns inte utrymme för negativa siffror åren framöver, säger översten Jan Demarkesse till SVT Nyheter.

Varje år i september börjar Försvarsmakten utbilda specialistofficerare. Utbildningen tar 18 månader och resulterar i att de blir sergeanter, om de klarar utbildningen.

– De jobbar med det direkta ledarskapet mitt i vår kärnverksamhet, säger överste Jan Demarkesse som arbetar med personalplanering i Försvarsmakten.

Var tionde plats

Hösten 2017 antogs 316 personer till utbildningen. Cirka 35 platser var tomma. Försvarsmakten säger att den främsta förklaringen till avhoppen är att soldater som blivit antagna till utbildningen föredrog att åka till Mali och delta i den svenska insatsen.

Det fanns också svenska soldater i Mali som skulle gå utbildningen när de kom hem. Men vissa valde att hoppa av på grund av trötthet, berättar översten Demarkesse.

– Vi måste följa det här oerhört noga. Det här är en viktig yrkeskår. Det finns inte utrymme för negativa siffror åren framöver. Det får inte ske, säger överste Jan Demarkesse.

Av de totalt 4 899 anställda specialistofficerarna i Försvarsmakten 2017 var bara 7 procent kvinnor.

Krigsorganisationen ska dubblas

Nu återstår att se hur bristen på specialofficerare kommer påverka militären i framtiden.

Enligt Försvarsmaktens perspektivstudie som nyligen presenterades bör krigsorganisation öka från 50 000 personer i dag till 120 000 personer år 2035.

– Det innebär inte en fördubblad officerskår. Det löser vi genom att öka antalet reservofficerare, säger han.

Krigsorganisationen innehåller anställda militärer, värnpliktiga, reservofficerare och hemvärnet samt de som är krigsplacerade på företag, myndigheter och organisationer.

Vad är en specialistofficer?

Specialistofficerarna kan arbeta som plutonchefer eller operatörer av olika militära system som tillexempel radaroperatör på fartyg. Rekryteringsbasen är i huvudsak de som har genomfört militär grundutbildningar, värnplikten. 

En plutonchef leder ofta ett militärt förband om 20 till 40 soldater.

Den främsta rekryteringsgruppen är soldater och sjömän som har varit anställda i några år.

Specialistofficerare kan ha fyra grader, förstesergeant är den lägsta av graderna och flottilj- och regementsförvaltare de högsta.

Vanligtvis måste en specialistofficer tjänstgöra minst fyra år med sin grad innan han eller hon kan befordras.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.