Militären och polisen ska samarbeta för att locka till sig personal. Foto: SVT

Polis och militär tar helt nytt grepp tillsammans

Publicerad

Nytt samarbete växer fram mellan polisen och militären då man raggar personal tillsammans nu i mars.

– Vi vinner tid och resurser på att göra det här tillsammans och vi ser att vi har samma målgrupp som kan vara attraherade av våra yrken. Det finns likheter och rörelse mellan försvaret och polisen. Och det här är ett nytt sätt att vara på offensiven helt enkelt, säger Håkan Karlsson, områdeschef vid polisen i Norrbotten.

Flera hundra inbjudna i Gällivare

Både polismyndigheten och försvarsmakten står inför stora rekryteringsutmaningar.

Försvaret behöver minst 4 000 personer och polisen 1 500, de närmsta åren.

Och nu gör man alltså en gemensam sak av utmaningarna, genom ett initiativ från arbetsförmedlingen som hjälper till att nå ut.

– Nästa vecka har vi informationsmöte i Gällivare och 400-500 personer får inbjudan och en sådan möjlighet har vi inte haft tidigare då vi varit ganska traditionella med våra möten.

Norrbotten först i landet

Norrbotten är först ut i landet med det nya greppet för att locka till sig folk.

I går var man i Boden och i morgon blir det informationsträff i Luleå, sedan bär det av till Gällivare och Kalix.

Därefter drar man igång i Västerbotten. Eftersom förhoppningen är att sprida rekryteringssamarbetet mellan polisen och militären i hela Region Nord.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer för att få information om polis- och militäryrkena och vi kommer ge en så verklig bild vi kan med med både de positiva och negativa sidorna, säger Håkan Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.