Akilovs försvarare Johan Eriksson inleder pläderingarna under onsdagen. Foto: TT

Försvaret inleder sitt slutanförande i Akilovrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleder försvaret sitt slutanförande i rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov.
– Jag anklagar inte någon för att ljuga. Men för försvaret har det blivit uppenbart att den kaosartade situationen gör att vissa av de lämnade uppgifterna inte är tillförlitliga, säger försvarsadvokaten Johan Eriksson.

Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som misstänks för terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april förra året, lider mot sitt slut. Under onsdagen var det dags för försvarets slutanförande i Stockholms tingsrätt.

Kan bli sista dagen

Tingsrätten tror att det kan bli rättegångens sista dag, men en reservdag finns till förfogande under torsdagen om inte alla parter hinner klart med sina pläderingar. Sist ut är försvaret och Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson som inleder sitt slutanförande under onsdagen.

– Jag har en del idéer om vad jag tycker att rätten ska fundera på när det gäller traditionella bevisfrågor, och framförallt kanske rättsliga förutsättningar för att någon ska dömas för försök till mord. Det blir nog en viktig fråga för rätten att ta ställning till, säger Johan Eriksson.

Dom väntas före midsommar

Rättegången inleddes den 13 februari tidigare i år och sedan dess har 24 rättegångsdagar ägt rum. Totalt har 128 förhör hållits i rätten, varav 107 med drabbade som berättat om när de befann sig på Drottninggatan i Stockholm under dådet.

Domen mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov väntas komma före midsommar.

Hör ljudupptagningen från rättegången direkt här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet