Försvarets styrkor har skickats till Gotland och Oskarshamn. Foto: Karl Melander/TT

Fler soldater har förstärkt Gotland under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten förstärker sin närvaro på Gotland. Det senaste dygnet har flera militära transporter anlänt till ön.

– Vi kommer att befinna oss på de platser där vi behövs som mest, säger Therese Fagerstedt, Försvarsmaktens pressekreterare.

På lördagseftermiddagen anlände en extrainsatt passagerarfärja till Visby hamn. Ombord fanns ett större antal stridsfordon och manskap från P4 i Skövde och Göta Trängregemente (T2), enligt Helagotland.se.

Det är den tredje militära förstärkningen till Gotland på ett dygn. På fredagen och natten till lördagen anlände soldater, fordon och materiel med flyg och färja till Gotland.

Kommer vara mer synliga

Enligt Försvarsmakten är de utökade insatserna en del av den ”beredskapsanpassning” som just nu pågår på grund av det säkerhetspolitiska läget. Hur många resurser som omplacerats vill inte Försvarsmakten kommentera, men man bekräftar att det pågår anpassningar i flera delar av landet.

Att försvaret lagt om sina resurser kommer att bli synligt framöver, menar Therese Fagerstedt.

– Ja, man kommer att se det. Jag kan inte ge några detaljer kring hur, men vi kommer att få skäl att återkomma till det, säger hon till SVT.

Bakgrunden till omplaceringarna är det spända säkerhetspolitiska läget mellan Ryssland och Ukraina.

– Att Försvarmakten bara skulle sitta och titta på i det nuvarande läge hade varit närmare tjänstefel.

Inte en förstärkning

Hon betonar att det rör sig om en omfördelning och inte om en förstärkning av landets militära styrkor.

– Insatschefen har beslutat att fördela resurser till de platser där de gör bäst effekt och mest nytta. Det handlar inte om en höjd beredskap.

Innebär det att ni försvagat försvaret på andra platser?

– Så ska man absolut inte se det. Vi har resurser i stort sett hela landet och även om vi förstärker på vissa platser innebär det inte nödvändigtvis att vi ökar sårbarheten på andra platser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.