-Vi är i en allvarlig situation och jag vill verkligen gå till botten med det här, säger Håkan Syrén i ett pressmeddelande.
Just nu befinner sig också franska officerare i Sverige för att intervjua de svenska soldater som deltog i Kongoinsatsen 2003 med anledning av uppgifterna om tortyr under insatsen.
Fler fall?
Granskningen ska ledas av insatschef Anders Lindström. På SVT:s fråga om han räknar med att hitta andra fall av olämpligt uppträdande än de i Kongo svarar Lindström att detta. inte är hans utgångpunkt, men att det inte är omöjligt.
Träder tillbaka
Chefen för de svenska specialförbanden, konteramiral Jörgen Eriksson, uppges redan 2005 ha fått veta att svenska FN-soldater bevittnat tortyr operation Artemis i Kongo. Nu meddelas att Ericsson under tiden som utredningen pågår ”inte ska hantera sina uppgifter som chef för specialförbanden”.
-Ska vi nu göra en trovärdig utredning kan inte som delvis är utpekade i pressen sitta och utreda det här själva. Därför få de tillfälligt ta ett steg tillbaks, säger ÖB Håkan Syrén.
Operation Artemis och Särskilda skyddsgruppen (SSG)
Operation Artemis var en snabbinsatt FN/EUFOR-styrka på plats i Kongo för att stoppa den begynnande massakern i Ituri-provinsen där flera milisgrupper stred mot varandra och mördade civilbefolkningen.
Artemis bestod framför allt av franska specialförband men även Sverige anslöt sig med ett åttiotal man från Särskilda skyddsgruppen, SSG, och Fallskärmsjägarnas insatskompani.
SSG är ett elitförband med officerare special- utbildade för en lång rad stridsuppgifter. Allt som rör SSG är hemligt, till och med vad de gör på plats och hur många de är. Man brukar uppskatta att den svenska SSG-styrkan består av cirka 80 man.
SSG har satts in i Afghanistan och vid ett tidigare tillfälle i Kongo. De bekämpade då väpnade grupper som terroriserade civilbefolkningen i Buniaområdet.